Kedvezőtlen a Gyurcsány-csomag fogadtatása

MTI
2006.06.14. 13:05

A Új egyensúly csomag piaci fogadtatása kedvezőtlen volt - állapítja meg az OTP Bank elemzési főosztályának gyorsjelentése.

A kedvezőtlen fogadtatást az elemzők részben a globális pénzpiaci kockázatvállalási hajlandóság csökkenésével magyarázzák. Ugyanakkor ehhez hozzájárult szerintük az is, hogy nem tisztázott az idei hiány valós mértéke, az, hogy hiánycsökkenés pontosan milyen bázishoz képest értendő. Ezt erősítette még a fiskális transzparencia és a hitelesség alacsony szintje, illetve a csomag szerkezetének kedvezőtlen megítélése.

A kedvezőtlen fogadtatást fokozta a miniszterelnök gyengébb árfolyamot és alacsonyabb kamatszintet kívánatosnak tartó nyilatkozata, amely tovább erősítette az inflációs várakozásokat és növelte a pénzpiaci bizonytalanságot.

Az OTP elemzői szerint az államháztartási hiány a GDP 9,8 százaléka lehet 2006-ban, és 5,7 százalékra csökkenhet 2007-ben, vagyis további intézkedések nélkül a GDP 4,4 százaléka körül alakulhat 2008-ra, szemben a 2010-es euróövezeti csatlakozáshoz szükséges 3 százalékos maaastrichti kritériummal.