Moody's: nem lesz nagy infláció, mit paráztok?

MTI
2006.06.14. 15:15
A meredeken zuhanó részvénypiacok szereplői szinte "betegesen" rettegnek az amerikai infláció meglódulásától, amiről azonban szó sincs, áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő - az elemzéseire általában jellemző hűvös stílust meglehetősen erőteljes fogalmazással felváltva - azt írta: a részvény-, az adósság- és a devizapiacok jelenleg már egyhangúlag egyetértenek abban, hogy nincs szükség 5,25 százalék feletti irányadó amerikai szövetségi napikamatra, sőt az 5,25 százalékos napikamat-célt is "problémásnak lehet tekinteni".

A Federal Reserve irányadó kamatcélja jelenleg 5,00 százalék, és eddig általános volt az a piaci várakozás, hogy ez az idén legalább 0,25 százalékponttal tovább emelkedik, főleg az éledő inflációs veszély miatt.

A Moody's szerdai londoni elemzése szerint azonban "már csaknem beteges az a megszállottság", amellyel a piacok figyelik az amerikai inflációt, jóllehet talán semmi többről nincs szó, mint a maginfláció korlátozott mértékű emelkedéséről. A hitelminősítő szerint az sem fogja destabilizálni az amerikai gazdaságot, ha a fogyasztói szintű, éves összevetésben számolt maginfláció rövid időre 3 százalékra emelkedik, hiszen mindazok, akik átélték a 70-es, 80-as évek gyors inflációját, tudják, hogy "a 2 százalékos éves maginfláció gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a 3 százalékostól".

A Moody's szerint a maginfláció enyhe emelkedése keltette "indokolatlan pánikhoz" hasonlóan feleslegesek voltak az amerikai költségvetési hiány bővülésével kapcsolatos aggályok is. Ezt jelzi, hogy a tíz éves kincstárjegy reál- és nominális hozama egyaránt jelentősen alacsonyabb a 2002-től máig terjedő deficites időszakban, mint volt 1998-2001 között, amikor a szövetségi költségvetés többletet mutatott, áll a hitelminősítő elemzésében.