Magyarországi Gazprom tervek

MTI
2006.06.15. 09:57
Az orosz Gazprom Magyarországot is érintő terveit ecsetelte egy moszkvai lap csütörtökön, jelezve, hogy Alekszej Miller, az állami ellenőrzésű monopólium vezére valószínűleg a jövő hét elején Budapestre látogat.

Moszkvai magyar gazdasági körökben megerősítették az MTI-nek, hogy csakugyan szó van Miller vizitjéről. A Vremja Novosztyej a lehetséges tárgyalási témák között a Fekete-tenger alatt Oroszországot Törökországgal összekötő gázvezeték, a Kék Áramlat (Goluboj potok, Blue Stream) balkáni és közép-európai meghosszabbítását említette. A Gazprom számára nagyon fontos elejét venni annak, hogy az iráni gáz behozatala - a tervezett (alternatív) Nabucco vezetéken keresztül - vonzóbb lehessen Magyarország és más térségbeliek számára, mint az orosz gáz tranzitja, mutatott rá a moszkvai lap elemzője.

Alekszej Grivacs emellett megjegyezte, hogy Miller és Umberto Quadrino, az olasz EDISON vezére nemrég megpendítette egy még az 1990-es években elejtett terv esetleges feltámasztását: ez egy nagy tranzitvezeték építésére irányult Szlovákiából Magyarországon és Szlovénián át Itáliába. Ennek gázzal való feltöltéséhez azonban fel kellene éleszteni az ukrajnai konzorciumot, amely a Szojuz vezetékrendszer bővítésére hivatott. Ezt a Gazprom és az ukrán Naftohaz közötti vita nehezíti.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön