A GKM nem kommentálta a MÁV Cargo értékesítését

MTI
2006.06.19. 12:08
A MÁV az árufuvarozó vállalkozása eladásából pótolná elvesztett tőkéjét, a vasúttársaság a MÁV Cargo Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-nek történő értékesítésével 80 milliárd forinthoz jutna - írja a Népszabadság hétfői számában; a GKM egyelőre nem kívánja kommentálni a lap információját. A kormány által a parlamentnek benyújtott költségvetési törvény módosítási javaslata szerint az ÁPV az eredeti 10,5 milliárd forint helyett 94,449 milliárd forintot fordíthat az idén üzleti célú befektetésre azok között a kiadások között, amelyek nem érintik a kormányzati szektor hiányát. A költségvetési törvény erre az évre a privatizációval és vagyonkezeléssel összefüggő kiadásokra, valamint a tartalékfeltöltésre 51,985 milliárd forintot irányzott elő, a módosítási javaslat pedig ezen a címen 147,577 milliárd forintot tartalmaz.

Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Népszabadságban megjelent információt a közlekedési tárca egyelőre nem kívánja kommentálni, tekintettel arra is, hogy a minisztérium kedden mutatja be az új szakállamtitkárokat. A szóvivő kitért arra, hogy a tárca célja a vasúti reform révén a korszerű és versenyképes vasúti szolgáltatás megteremtése, ami többi között jelenti az állami közszolgáltatási feladatok költséghatékony ellátását, ésszerű gazdálkodást, emelt szintű szolgáltatás nyújtását, korszerű technikai és üzleti megoldásokat.

A szóvivő utalt arra, Kóka János miniszter a június 6-i bizottsági meghallgatáson a vasúti reform kapcsán beszélt arról, hogy a MÁV Cargo privatizációját elő kell készíteni.