Románia újra kötvényt bocsát ki

MTI
2006.06.19. 13:05
A román pénzügyminisztérium hamarosan felújítja a hazai kötvénykibocsátást, és a kormány jövőre eurokötvény kiadását is tervezi, bízva az ország hitelminősítésének javulásában, idézte Sebastian Vladescu pénzügyminisztert a Ziarul Financiar című gazdasági lap hétfőn. Állampapír-árverést utoljára szeptemberben tartottak Romániában, azóta ilyenre nem volt szükség, a költségvetés többlete miatt. - Két vagy három hónappal a költségvetés kiigazítása után elkezdjük a kibocsátást. A deficitet nagyrészt a hazai tőkepiacról finanszírozzuk - mondta a pénzügyminiszter. A román kormány áprilisban jóváhagyta, hogy az idei államháztartási hiánycélt az eredetileg tervezett 0,5 százalékról 0,9 százalékra növeljék a GDP-hez képest, főleg a tervezettnél nagyobb infrastrukturális kiadások miatt. A hiánycélt legújabban a GDP 2 százalékáig szeretné feltornászni a kormány.

A következő aukció július 6-ra van kitűzve, de lehet, hogy azt még törlik, amiként szeptember óta is mindegyiket. A legutóbbi, ugyancsak törölt árverésre, június elején, eredetileg három- és ötéves lejáratú kötvényeket hirdettek meg, összesen 100 millió lej (36,47 millió dollár) értékben. Külföldiek február óta vásárolhatnak lejben jegyzett állampapírokat az elsődleges piacon, de így erre még nem volt lehetőségük, jóllehet a nagy hozamok és a hosszú távú nyereségek reményében szerették volna eljátszani - Románia EU-csatlakozására számítva - azt a fajta konvergencia-játékot, amely 2004 előtt felhajtotta a közép--európai országok valutáinak árfolyamát. A szűkös másodlagos piac nem sok lehetőséget kínál Romániában. A román államadósság a GDP-hez viszonyítva mintegy 20 százalékos, az egyik legalacsonyabb Európában

Románia utoljára 2003. szeptemberben adott ki eurokötvényt: 700 millió eurót hirdetett meg hét évre, ezt a nagy érdeklődésre tekintettel 1,2 milliárd euróra emelték. A kötvény induló hozamfelára 2,60 százalékpont volt az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. Az előző kibocsátás 2002. áprilisban volt, tíz évre 700 millió euróért. Két hete, június 7-én felminősítést valószínűsítő vizsgálat alá vette Románia egyelőre spekulatív szintű szuverén adósosztályzatát a Moody's Investors Service; felminősítés esetén a román adósság átkerülne a befektetésre ajánlott kategóriába.