Abramovics megszerezte az Evraz 41 százalékát

MTI
2006.06.19. 16:59
Roman Abramovics, Oroszország leggazdagabb embere, a Chelsea labdarúgócsapat tulajdonosa által ellenőrzött vállalkozás hétfőn megállapodott Oroszország vezető szén- és acélfeldolgozó vállalata, az Evraz 41 százalékos részvénycsomagjának megszerzéséről. Az Abramovics féle Millhouse nevű vállalkozás a jelentések szerint számtalan úgynevezett offshore vállalkozása révén lép bele az Evrazba, ellenőrzést szerezve az Evraz legnagyobb részvényese felett is. Az ügylet, pontosabban az Abramovics cégek által ellenőrzött Evraz-részek értékét 3,12 milliárd dollárra becsülik.

Már a hónap elején biztosnak látszott az ügylet, amely elemzők szerint követi Abramovics akvizíciós modelljeit, amire a Sibneft olajipari vállalat a jó példa. Várható az Evraz hatékonyságának gyors javulása és részvényeseinek a nagyobb osztalékfelvétel esélye. Nemrég a nyugat-európai Arcelor és az orosz Severstal egyesült, már ennek az ügyletnek a kapcsán is emlegették az elemzők, hogy felgyorsíthatja az ágazat konszolidációját, a nagyvállalatok "egymásra találását".

A Vedomosztyi orosz lap korábbi értesülései szerint Abramovics a korábban 59 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Alekszander Abramov papírjaiból vásárol; az Evraz másik nagyrészvényesének, Alekszander Frolovnak 28 százaléka van. Abramovics egyébként nem újonc a fémiparban, korábban már bizonyította, hogy képes egyesülések hozzáadott értéket létre hozó levezénylésére: alumíniumipari cégeket "gyűjtött" össze a RusAl társaságba, majd 2004-ben eladta azt partnerének, Oleg Deripaskának. A Forbes által a világ 11. leggazdagabbjának tartott Abramovics 18,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.