Manhattan után Románia a legvonzóbb

MTI
2006.06.20. 11:07
Jelentősen emelkedett a kereskedelmi jellegű létesítmények bérleti díja az elmúlt időszakban Romániában, a legdrágább a bérlés Bukarestben, Konstantában, Kolozsváron. A román fővárosban például 15-100 euró között mozog a bérleti díj négyzetméterenként a fekvéstől függően.

A bevásárló központokban az üzlethelyiségek bérleti díja 30-150 euró között van. Kolozsvár központjában kereskedelmi jellegű létesítményekért négyzetméterenként 30-70 eurót kell fizetni, Konstantában 40 eurót, Iasiban, Nagyszebenben, Marosvásárhelyen és Temesváron 50 eurót.

A Colliers International ingatlanforgalmazó május végén közzétett felmérése szerint a világ jelenlegi legvonzóbb ingatlanpiacai között a New York-i Manhattan után Románia a második, s a PriceWaterhouse Coopers tanulmánya is ingatlanpiaci szempontból a legérdekesebb országként értékeli Romániát.

Az ingatlanágazat erőteljesen fejlődik, különösen Bukarestben, ahol a befektetők leginkább bevásárlóközpontokat és irodaépületeket keresnek. A román ingatlanpiacon a megtérülés egyedüli a térségben: 30 százalékkal meghaladja a térségbeli országokét, a nyugat-európai országokban elérhetőnek pedig duplája.

A hivatásos ingatlan befektetők éves szinten 15-30 százalék közti megtérülést is képesek elérni. Az ingatlanpiaci befektetések jelenlegi ütemét tekintve azonban ez 10 százalékra csökkenhet - vélekednek a Colliers International szakértői.