Az autonómok elutasítják a kiigazító csomagot

MTI
2006.06.20. 15:02
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elutasítja a munkavállalók és a lakosság terheinek növelését okozó kormányzati javaslatokat, szigorításokat és tervezett törvényi változásokat. A közlemény kiemeli, hogy a tervezett intézkedések az előzetes szakértői értékelés szerint a családok átlagos havi fenntartási költségeit több mint 10 ezer forinttal emeli.

Az Autonómok szerint a kormányzati előterjesztés bevezetője súlyosan téves értéksorrendet tartalmaz, mert a társadalmi értékrend szerint a szolidaritás és az igazságosság az első, a piac és a hatékonyság csak a második lehet.

Véleményük szerint az egyéni egészségbiztosítási járulék összességében 3 százalékos növelése, a munkavállalói járulék fél százalékos emelése keresetcsökkenést eredményez. Ezek mellett a háztartási energia és a közlekedési szolgáltatások árnövekedése is a munkavállalókat és a lakosságot sújtja - mutatnak rá.

Az Autonómok szerint az energia drágulásának elsődleges hatásán túl az árak általános növekedése inflációt eredményez, ami pedig a reálkeresetek csökkenését okozza, mindezt úgy, hogy a kormány nem készített előzetes hatástanulmányokat, így a helyzet még rosszabb is lehet.

A szövetség kifogásolja azt is, hogy a kormány kész helyzet elé állította az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkáltatói oldalát, ám azok kritikájára a miniszterelnök sértődéssel reagált.

"A kormány azt állítja, hogy a megszorító intézkedésekhez kapcsolja reformlépéseit, a nagy ellátórendszerek átalakítását, ám erre nincs garancia, és a gyatra előkészítés miatt nem kizárt a reformok késése, részleges vagy teljes elmaradása. Így a legnagyobb az esélye annak, hogy a munkavállalók, a lakosság terhei igazságtalanul tovább nőnek" - tartalmazza az Autonómok közleménye.