Benedek
-5 °C
5 °C

Megy a tőke Lengyelországba

MTI
2006.06.20. 15:02
Lengyelországba az idén összesen 10 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramolhat, miután az első negyedévben már 3,3 milliárd dollárnyi befektetést könyveltek el - közölte kedden Adam Zolnowski, az állami beruházási ügynökség vezetője.

Tavaly az országban 7,3 milliárd dollárnyi működőtőkét fektettek be. Zolnowski elmondta, hogy az ügynökség 80, amerikai, japán és európai cégek által megvalósítandó projektről folytat tárgyalásokat. " Többségük nagyprojekt, amelyek egyenként több mint 500 új állást teremthetnek. Köztük van az LG és a Sharp által tervezett fejlesztésekhez hasonló - tette hozzá.

A Sharp, a világ első számú folyadékkristályos kijelző gyártó cége, 150 millió eurós befektetést tervez 2010-ig, míg az LG Philips 2011-ig 429 millió eurós befektetést hajt végre.

Zolnowski korábban úgy vélekedett, hogy Lengyelország a külföldi befektetők szemében a legvonzóbb célponttá válhat Kelet-Európában, ha sikerül az országnak kivédenie az alacsony bérű országok, Bulgária vagy Románia által támasztott versenyt.

Lengyelországba a rendszerváltás óta 60 milliárd dollárnyi külföldi működőtőke áramlott.