Duplóval dupláz a Flextronics

MTI
2006.06.21. 19:29
Megkezdődött a Lego óvodás korú gyermekeknek szóló játékcsaládja, a Dupló tömeggyártása Sárváron a Flextronics Nyugat-Magyaroroszági Ipari Parkjában, a megrendelések felfutásával a korábban 2 ezer főt foglalkozató cég alkalmazottainak létszámát 2.700-ra bővítette a Rába-parti városban. Szentgyörgyvölgyi Miklós, a sárvári Flextronics Plastics gyárának igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fejlesztéstől a műanyag gyártás eddigi árbevételének megduplázását remélik. Közlése szerint a Lego 2005 decemberében jelentette be, hogy a korábban Svájcban készített játékokat ezentúl Magyarországon gyártják. A 60 éves múltra visszatekintő, a termékkörben piacvezetőnek számító dán központú világcég azért döntött Sárvár mellett, mert a Flextronics a minőségi követelményeket teljesíti, a megfelelő műanyagipari kapacitás és szaktudás is rendelkezésre állt.

"A Flextronics képes arra, hogy a gyártás, a csomagolás és a kiszállítás minden szakaszát kézben tartsa, így a termékek piacra jutásának ideje jelentősen csökkenthető" - mondta az igazgató. Hozzátette: a Lego termékek gyártásával 650 ember foglalkozik Sárváron, a próbagyártások januártól március végéig zajlottak. A beruházás során 77 darab fröccsöntő gépet állítottak be a termelésbe, 9 összeszerelő és 3 csomagoló gépsor végzi a munkát. A beruházás összegét és a tervezett árbevételt üzleti titokként kezeli a társaság.

A Flextronics-nak Magyarországon Sárváron, Zalaegerszegen, Tabon, Budapesten és Nyíregyházán vannak gyárai és más logisztikai egységei. Konszern szinten a Flextonics a 2006 márciusában zárult pénzügyi évben 15,9 milliárd dollár árbevétel ért el. A társaságnak öt kontinens 32 országában 130 telephelye van, összesen 95 ezer embert foglalkoztat, ebből 10 ezer főt Magyarországon. A Flextronics partnerei elsősorban távközlés és hálózati technológia, a számítástechnika, a háztartási elektronika és az orvosi műszergyártás területén működő világcégek. Sárváron eddig főleg LCD kijelzős számítógép monitorokat és televíziókat gyártottak, ezek mellé jött be most a Lego Dupló gyártása.