Szolidaritás van, sztrájk nincs az Opelnél

MTI
2006.06.21. 20:04

Szolidaritási munkásgyűlést tartanak pénteken délután két órától a szentgotthárdi Opel gyárban, sztrájkra azonban valószínűleg nem kerül sor - közölte Vadász József, a Vasas szakszervezeti tömörüléshez tartozó Járműgyártók Szakszervezeti Szövetsége Szentgotthárd szakszervezeti bizottságának elnöke.

"Az üzemi tanács szervezi a munkásgyűlést a szakszervezettel egyetértésben, a közel egy órás időtartamra tervezett megbeszélés célja, hogy a dolgozókat tájékoztatássák a General Motors európai gyáraiban kialakult helyzetről, a portugáliai üzem bezárásáról, az annak nyomán folyó szolidaritási megmozdulásokról" - mondta. Hosszabb távon a szentgotthárdi gyárat is negatívan érintheti, ha a General Motors vezetői a gyártást Kelet-Európába, főleg Lengyelországba, ezt követően pedig Oroszországba és Ázsiába kívánja áttelepíteni.

Kedden az Opel 5 ezer dolgozója szüntette be a munkát Rüsselsheimben, a portugáliai Azambujában, illetve a spanyolországi Zaragozában, szerdán az Opel asperni üzemében volt három órás leállás, s a tiltakozó akciók a jövő héten is folytatódnak. Az Opel európai gyárainak dolgozói attól tartanak, hogy a portugáliai üzem bezárása csak a kezdet, az osztrák Opel gyár üzemi tanácsa szerint 2014-ig akár három jelentősebb GM-üzemet is bezárhatnak Európában, s emiatt 30 ezren veszíthetik el állásukat a gyárakban, illetve a beszállítóknál.