Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

MTI
2006.06.23. 10:27
A kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 első négy hónapjában kiigazítás nélkül 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A forgalom volumene változatlan áron számítva, áprilisban kiigazítás nélkül 6,1 százalékkal, a húsvét hatását is kezelő naptárhatással kiigazítva pedig 4,1 százalékkal emelkedett az előző év áprilisához képest.

A KSH szerint az áprilisi adatokat jelentősen befolyásolta, hogy a húsvéti vásárlások zöme az idén áprilisra, tavaly pedig márciusra esett. Az előző hónaphoz viszonyítva áprilisban 0,1 százalékkal bővültek a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerinti kiskereskedelmi eladások.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 első negyedévében kiigazítás nélkül 5,4 százalékkal, naptárhatással kiigazítva 6,3 százalékkal emelkedett. A változatlan áron számított márciusi forgalom korrekciók nélkül 3,4, naptárhatással kiigazítva 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az idén az első négy hónapban a kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 1674 milliárd forint, ezen belül áprilisban 478 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.