A Yukos meg akarja akadályozni a Rosneft részvénykibocsátását

MTI
2006.06.23. 11:45
A Yukos olajipari vállalat a brit pénzügyi hatósághoz (Financial Services Authoritiy-FSA) fordult annak megakadályozása érdekében, hogy a Rosneft állami olajipari vállalat Londonban 13 milliárd dollár értékű részvénykibocsátást hajtson végre - közölte a vállalat pénteken.

A Rosneft tervezett részvénykibocsátása azt jelenti- így a Yukos-, hogy ellopott vagyont értékesítenének. A Yukos termelőegységét, a Yugansneftegazt az orosz kormány által kikényszerített aukción szerezte meg a Rosneft.

A Yukos arra hívta fel a brit FSA figyelmét, hogy amennyiben hozzájréul a Yukos részvénykibocsátásához, akkor eltulajdonított javak értékesítéséhez és pénzmosáshoz asszisztál - közölte Claire Davidson, a cég szóvivője. Az orosz pénzügyi hatóság hozzájárult már ahhoz, hogy a Rosneft papírjai 23,5 százalékát értékesítse külföldi tőzsdéken, és ezzel mintegy 9-13 milliárd dollár közötti tőkéhez jusson. A kibocsátás várható ideje július közepe , helyszíne pedig a londoni tőzsde.

Davidson elmondta, hogy a Yukos ügyét az FSA-hoz küldött 33 oldalas dokumentummal támasztották alá. Amennyiben az FSA nem méltányolja kérelmüket, bírósághoz fordulnak "- jegyezte meg. Az FSA nem fűzött kommentárt a beadványhoz.