Brüsszel engedélyezte a Hankook-gyár támogatását

MTI
2006.06.23. 14:02
Engedélyezte pénteken az Európai Bizottság, hogy a dél-koreai Hankook cég Dunaújvárosban létesítendő autógumigyára 92,6 millió eurós állami támogatásban részesüljön. Neelie Kroes versenyügyi biztos egyúttal elégedettségét fejezte ki, hogy a beruházás hozzájárul a térség fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez Magyarországon.

A támogatás garancia, illetve adókedvezmény formájában segíti az üzemalapítást - fogalmaz a brüsszeli bizottság közleménye. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter egy korábbi nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy 2004 ősze óta nyílik mód úgynevezett egyedi kormánydöntések keretében a külföldi befektetők rugalmas támogatására.

A 2010-re kiteljesülő beruházás teljes értéke 424,9 millió euróra rúg az uniós közlés szerint, összesen 1500 munkahelyet hoz létre közvetlenül, és 750 további állás létrejöttét segítheti közvetve.

A közleményből kiderül, hogy Brüsszel alig öt hónapig vizsgálta a beruházást, köszönhetően a magyar hatóságok és partnerek "kitűnő együttműködésének". Az EU alapszerződésének vonatkozó cikkelye szerint a szabad versenyre épülő uniós belső piacon a versennyel összeegyeztethetőnek minősül az az állami támogatás, amely bizonyos, hátrányosabb helyzetű területek gazdasági fejlődését segíti. A bizottság azt is megállapította, hogy az állami segítség összeegyeztethető az uniós felzárkóztatási politika kereteibe illeszkedő nagyberuházások térségi segítésére vonatkozó szabályokkal.

Ez lesz a Hankook első termelőegysége Európában. A tervek szerint az új dunaújvárosi üzem 2007 nyarán kezdi meg a termelést, és évi 10 millió gumiabroncsot fog gyártani. A Hankook Tire - a világ hatodik legnagyobb gumiabroncsgyártója - tavaly döntötte el, hogy tevékenységét kiterjeszti Kelet-Európára, és Dunaújvárosban építi fel új gyárát. A dél-koreai tulajdonú Hankook Tire Magyarország Rt. tavasszal 100 millió eurós - mintegy 26 milliárd forint - hitelről szóló megállapodást írt alá egy nyolc bankból álló nemzetközi konzorciummal.