Bernadett
-2 °C
4 °C

Tovább egyszerűsödik a rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolása

MTI
2006.06.23. 15:43
Tovább egyszerűsödik a rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolása, ha az Országgyűlés elfogadja az államháztartási törvény és a kapcsolódó törvények módosítására beterjesztett törvényjavaslatot.

A parlamenti honlapon olvasható előterjesztés szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatokat igazoló hatóságok, így az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság a támogatást nyújtó intézmények által elérhető informatikai formában tartja majd nyílván a jogsértéseket. A korábbi öt év, a rendezett munkaügyi kapcsolatok fennállásának elbírálásához szükséges határozatai kerülnek ebbe a nyilvántartásba. A nyilvántartás csak a jogerős és végrehajtható határozatokat szerepelteti, azok a jogerősítéskor vagy a bírósági határozat jogerőre emelkedésekor kerülnek az adatok közé.

A nyilvántartás tartalmazza majd a felelősségre vont munkáltató nevét, adatait, a jogsértésért kiadott határozat adatait, a jogkövetkezményt. A támogatást folyósító intézmény a nyilvántartás alapján igazolás nélkül is könnyen eldöntheti, hogy a támogatás igénylője jogosult-e erre a segítségre. A jogszabályjavaslat szerint ezeket az adatokat a két hatóság honlapján nyilvánosságra is hozzák. Így nem csak a lehetséges büntetés, hanem az elmarasztalás nyilvánossága is ösztönzi majd a munkáltatókat a rendezett munkaügyi kapcsolatok fenntartására.