Megalakulhat az Arcelor-Mittal

MTI
2006.06.26. 10:34

Az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet nem vizsgálja ismét az Arcelor és a Mittal Steel egyesülését, miután a hónap elején egyszer már jóváhagyta az ügyletet, mondta a bizottság versenyügyi szóvivője, Jonathan Todd hétfőn.

Az egyesült cég az évi 120 millió tonnás termelésével, 27 országban 320 ezer alkalmazottjával ugyan messze a legnagyobb acélipari vállalat lesz a világon - az indiai-holland Mittal Steel világelső, a 2001-ben alakult francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor a második helyezett volt eddig is -, de a világpiaci részaránya nem éri el a 10 százalékot.

Az Arcelor igazgatótanácsa vasárnap fogadta el a Mittal Steel részvényenként 40,40 eurós ajánlatát, amely 26,8 milliárd euróra értékeli az Arcelort, 3,3 milliárd euróval többre - a pénteki záróár alapján -, mint a Mittal Steel előző ajánlata. A Mittal Steel legföljebb 8,5 milliárd eurót fizet készpénzben, azaz 31 százalékot, a többi részvénycsere lesz. Ennek eredményeképp tulajdonképp a Mittal Steel olvad be az Arcelorba: az új, Arcelor-Mittalnak nevezendő vállalat részvénytőkéjének 50,5 százaléka az Arcelor részvényeseié lesz.

A Mittal családé lesz a közös cég 43,6 százaléka, és vállalták, hogy a részesedésüket nem növelik 45 százalék fölé öt éven belül. Az igazgatótanács 18 tagja közül hatot delegál a Mittal Steel, 12-t az Arcelor. Az ügyvezető elnök az Arcelor elnöke, Joseph Kinsch lesz, Lakshmi Mittal pedig a reprezentatív elnök, majd ő lesz ügyvezető elnök, amikor Kinsch nyugdíjba megy.  • Hírek
  • Személyi kölcsön