A Gazprom iráni cégekkel szövetkezne

MTI
2006.06.26. 15:16
Az orosz Gazprom gázmonopólium az iráni állami energiacéggel fontolgat együttműködést nyersolaj- és földgázkészletek kiaknázására. A cég hétfőn bejelentette, hogy az irániakkal vegyesvállalat alapításának lehetőségét vizsgálják, amely földgázszállítással és -eladással is foglalkozna.

Egy orosz-iráni gázszövetség, amely a bizonyított készletek 43 százalékát ellenőrizheti, hosszú távra meghatározhatja a piac fejlődésének alapvető paramétereit. És gyakorlatilag az eurázsiai piac két nagy befolyási övezetre való felosztásához vezethet: Európa maradhat az orosz Gazprom monopólium kezében, míg a perspektivikus India és a dél-kínai tartományok Iránnak juthatnak.

Ahmadinezsád iráni elnök Putyinnal találkozva kijelentette: "szorosan együttműködhetünk mind a gázárak, mind az alapvető gázáramlások meghatározásának vonatkozásában a globális stabilitás érdekében". Putyin pártolta orosz és iráni cégek tárgyalásait a két ország lelőhelyein nyugvó közös vállalat, valamint megfelelő árképzési mechanizmus létrehozására. "Meggondoljuk, milyen lelőhelyeket ajánljunk fel", mondta a Vremja Novosztyejnek.

Putyin megerősítette, hogy a Gazprom részt vehet az Irán-Pakisztán-India gázvezeték építésében, amire az irániak invitálják, és Sanghajban csúcsszinten szó esett e vezeték Kínáig való meghosszabbításáról. A Gazpromban régóta úgy tartják, hogy ez a projektum lehetővé teszi az iráni gáz nagyobb részének keletre terelését, s ezzel legalábbis elodázza annak európai megjelenését, írta az orosz lap.

Az európaiaknak most egyetlen eszközük maradhat Oroszországtól való gázfüggésük mérséklésére: a cseppfolyós formában, hajóval szállított gáz (LNG) fogyasztásának felfuttatása. De az LNG kínálata korlátozott, mert a szállítások rugalmasabbak, és a termelők kiválaszthatják a legbőkezűbbet a vásárlók közül. S az EU-nak versenyre kell kelnie a gerjedő étvágyú Egyesült Államokkal és a fejlett LNG-infrastruktúrával rendelkező ázsiai fogyasztókkal. (A cseppfolyósítás és visszaalakítás drága mulatság, így a LNG csak akkor versenyképes a vezetékes gázzal szemben, ha messzire szállítják.)