Szabálysértő takarékszövetkezetek

MTI
2006.06.27. 14:09

A bankok működése 2005-ben kellően prudens volt, nem kellett súlyos szankciókat alkalmaznia a felügyeletnek, míg a takarékszövetkezetek esetében a vizsgált közel száz intézmény közül mindössze néhánynál lehetett mellőzni a felügyeleti intézkedést. Két esetben különösen súlyos jogszabálysértések miatt kivételes intézkedésre is sor került - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elemzéséből.

A PSZÁF honlapján a felügyelt intézményeknél tavaly előforduló jellemző jogszabálysértésekről publikált elemzés ismerteti: a bankok esetében a vizsgálati megállapítások a leggyakrabban a belső szabályozáshoz kapcsolódtak. Az egyik jelentős hibát a jogszabályok szövegének nem megfelelő átvétele jelentette, s gyakran előfordult, hogy a belső szabályzatok egymással sem voltak összhangban. A belső ellenőrzéssel kapcsolatban a leggyakrabban előforduló hiba a kiszervezett, illetve ügynöki tevékenységek vizsgálatának elmulasztása volt.

A takarékszövetkezetek a felügyelet elmúlt évben lezárt helyszíni vizsgálatai szerint tavaly gyakran nem tartották be a belső szabályzatokban foglaltakat, különösen a kockázatvállalások döntési szintjei, a belső hitelek, illetve a fedezetértékelés vonatkozásában.