Zárjegycsere bénítja az orosz borpiacot

MTI
2006.06.29. 10:55
Majdhogynem üresek az orosz bevásárlóközpontok szeszesitalos polcai, mert a régi zárjegyes palackokat már visszaküldték a nagykereskedőknek, az új vonalkódosakból viszont még gyér a felhozatal. Igaz, az importkiesés ledolgozása után megnőhet a magyar borok aránya a kínálatban. A régi zárjegyes palackok ugyanis július elsejétől nem árusíthatók, noha a szeszes italok termelését, importját és forgalmazását nyomon követni hivatott Egységes Állami Automatizált Információs Rendszert (JEGAISZ) csak májusra sikerült felállítani, a tervezett, tavaly szeptemberi határidő helyett. Ráadásul a 126 importőr közül még mindig csak 70 tudott csatlakozni a JEGAISZ-hoz, megfelelő számítógépes kapcsolat létesítésével. Ők igényelhettek végre a sebtében nyomtatott új adójegyekből is, hogy vonalkóddal ellátva elküldjék azokat a külföldi palackozóknak.

Az új borimport lassan újra beindul a két hónapig tartó teljes bénulás után, mondták az MTI-nek a Dionis Clubnál, amely e napokban kapja az első új szállítmányt Magyarországról, illetve az Agoránál, amelynek a Tokaji Kereskedőháztól vett furmintja, muskotálya és hárslevelűje már új adójegyet viselő palackban jelent meg a moszkvai Vinnij Mir szaküzletekben 120-150 rubeles (990-1250 forint) áron. Becslések szerint akár 130 millió régi zárjegyes palack kerülhet törvényen kívülre a július elsejei "fekete szombattól" a nagykereskedők raktáraiban, legalábbis átmenetileg. A kormány már közölte, hogy a hazai termelők szeptember elsejéig új adójegyeket ragaszthatnak azoknak a palackoknak az oldalára, amelyeket leltárba vétel után visszaküldenek nekik. Az importőröknek is megengedhetik az átcímkézést, talán ez év végi határidővel, de ennek mikéntjéről még nincs döntés. Szkeptikus elemzők a feketepiaci szeszkínálat felduzzadására számítanak. A zűrzavart csak tetézi, hogy a grúz és a moldovai boroknak és egyéb italoknak márciustól nemcsak az importját és forgalmazását tiltották be, hanem a megsemmisítésüket is elrendelték, miután Gennagyij Onyiscsenko tisztifőorvos csapata zömmel egészségre ártalmasnak nyilvánította őket, tagadva a nyilvánvaló politikai indítékot.

Az import a kétharmadát teheti ki az orosz borpiacnak, míg a grúz és moldovai borok közel a felét az importnak. Kemény Ádám moszkvai magyar mezőgazdasági attasé szerint ezekből 170 millió palackot raktározhattak el, és csak Moszkvában 30 millió forog veszélyben. Mindamellett a fogyasztóvédő járványőrök elvesztettek egy moszkvai pert, amelyben egy rebellis orosz cégnek sikerült megóvnia húszezer palackját. Ezután elhúzódó csatározásra lehet számítani a grúz és a moldovai italok sorsa körül. A Dionisnál és az Agoránál egyaránt azt mondták, hogy növelni akarják a magyar borok behozatalát, de megjegyezték: azok nem közvetlen helyettesítői sem a moldovai, sem a grúz termékeknek. A magyar borok jobb minőségűek, de drágábbak, mint a moldovaiak. Ez utóbbiakkal árban (60-70 rubel) főleg a bolgárok konkurálhatnak, a bolgár borok behozatala máris meggyorsult. A grúz borokat sajátos zamatuk különbözteti meg a magyaroktól, magyarázták a Dionisnál. A legolcsóbb bolgár bor palackja eddig 80 rubelbe, a legolcsóbb argentin 100 rubelbe került a moszkvai üzletekben.  • Hírek
  • Hírek