Ödön
2 °C
11 °C

Lesz-e kamatdöntés?

MTI
2006.07.03. 08:25
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma ülést tart, és bár kamatdöntő ülés a jegybanki menetrend szerint csupán három hét múlva, ez év július 24-én lesz, magyarországi pénzügyi elemzők szerint a forint árfolyamának mostani erőteljes gyengülése miatt most hétfőn várhatóan kamatemelésről is dönt a tanács. A Monetáris Tanács ma is - mint rendszerint minden hónap első ülésén - áttekinti a magyar gazdaság általános helyzetét, a gazdasági fundamentumok alakulását, az inflációs tendenciákat. Ennek ellenére a pénzpiaci elemzők többsége úgy véli: nem kizárt, hogy a tagok foglalkoznak a jegybanki alapkamat szintjével és annak emeléséről határoznak. Számos hazai elemző 75, vagy 100 bázispontos emelést is valószínűnek tart, mivel a legutóbbi 25 bázispontos jegybanki kamatemelés nem volt elegendő ahhoz, hogy megállítsa a forint elmúlt napok-beli folyamatos gyengülését.

Ezzel szemben az MTI által megkérdezett londoni befektetési szakértők most nem várnak kamatemelést. Azt valószínűsítik, hogy az MNB legfőbb monetáris döntéshozó szerve egyelőre kivár, és csupán július harmadik hetében dönt, és egy határozott lépéssel növeli meg a jegybanki alapkamatot. Az MTI meg nem erősített információi szerint a monetáris tanácstagok az elmúlt héten már folyamatosan konzultáltak a jegybanki alapkamatról, illetve a forint gyengülő árfolyamáról.

A Monetáris Tanács legutóbb ez év június 19-én tartott kamatdöntő ülést, ekkor a testület 25 bázisponttal 6,25 százalékra emelte az alapkamatot. Előzőleg 2005. szeptember 20-tól volt érvényben a korábbi, 6 százalékos jegybanki alapkamat. Tavaly év elején még 9,5 százalékon állt, majd ezt követően kilenc alkalommal csökkentette az alapkamat mértékét a tanács.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?