Az orosz olajtermelés júniusban 0,6 százalékkal nőtt

MTI
2006.07.03. 08:57
Oroszország olajtermelése júniusban átlagosan napi 9,69 millió hordó volt, 0,6 százalékkal több, mint májusban, illetve 2,7 százalékkal több, mint tavaly júniusban, közölték az orosz energiaügyi minisztériumban hétfőn. A júniusi termelés, a szerény növekedés dacára, újabb csúcs a Szovjetunió megszűnése óta. Az előző rekord decemberben volt, napi átlagban 9,65 millió hordóval. A kemény tél megviselte az orosz olajtermelést - a legfontosabb olajlelőhelyeken, Nyugat-Szibériában időnként mínusz 60 fokos hideg is volt az év elején -, januárra-februárra a felhozatal napi 9,43-9,46 millió hordóra esett vissza, az első két hónapban csak 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de március óta újra érezhetően növekszik.

A harmadik negyedévre a minisztériumban most napi 9,72 millió hordós átlagra számítanak. Exportra átlagosan napi 4,45 millió hordót szánnak, ez újabb rekordnak ígérkezik. Korábban az orosz kormány az olajtermelés 2-3 százalékos idei növekedésére számított, a hideg okozta év eleji nehézségek egy időre ezt kétségessé tették. Oroszország olajtermelése az idén 2 százalékkal 482 millió tonnára, majdnem napi 9,65 millió hordós átlagra bővülhet, mondta januárban Szergej Oganeszjan, az orosz szövetségi energiaügynökség igazgatója. Szerinte a következő két-három évben is csak 1-2 százalékos növekmény lehetséges évente, amíg meg nem indul az olajtermelés az új lelőhelyeken.

Oganeszjan várakozása szerint az idei orosz olajexport 9,6 százalékkal 265,5 millió tonnára (napi mintegy 5,33 millió hordó) emelkedik, miközben az idei gáztermelés gyakorlatilag megegyezik majd a múlt évi 644 milliárd köbméterrel. Az orosz energiaügyi minisztérium adatai szerint a tavalyi egész évi termelés 470,2 millió tonna, azaz napi átlagban 9,44 millió hordó volt. Ez a 2004-es 458,8 millió tonnához, napi 9,19 millió hordóhoz képest 2,7 százalékos növekedés volt. A kormány eredetileg 5 százalékos növekedést valószínűsített tavalyra. 1999 óta az orosz kitermelés több mint 50 százalékkal nőtt, de az utóbbi időben az ütem jelentősen lassult. 2004-ben az évi növekedési ütem 9 százalékos, 2003-ban még 11 százalékos volt - az utolsó rekord ütem a Szovjetunió megszűnése óta.

Szakértők szerint a tavaly egész évben mért lassúbb ütem részben a YUKOS-ügy, részben a magasabb adók következménye volt. Ezeknek az is betudható, hogy késnek fontos beruházások, lassúbb az új lelőhelyek termelésbe állítása, így idén is csak szerény növekedés várható a kitermelésben. 2004. szeptembertől tavaly májusig egyenest csökkent, majd stagnált az orosz olajtermelés.