Árpád
-2 °C
4 °C

Gyenge oldalon a forint, a monetáris tanács ülésére vár a piac

MTI
2006.07.03. 09:53
A forint hétfőn is a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv gyenge oldalán nyitott a bankközi devizapiacon. Az euróval 283,40/60 forinton kereskedtek reggel, gyakorlatilag azonos szinten a péntek délutáni 283,40/50 forintos árfolyammal. A forint 0,39 százalékon maradt a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv gyenge oldalán. A piacon alacsony forgalomra számítanak részint a kétnapos amerikai szünnap, részint a monetáris tanács délutáni ülése miatt. A forint a várakozások szerint a héten nem tér vissza tartósan az ingadozási sáv erős oldalára. Az euró kurzusát a nap folyamán a 282,36 forintos sávközéphez képest 282-285 forint között várják.

Kereskedők szerint mintha csökkenne azok száma, akik már a hétfői nap folyamán kamatemelésre számítanak, de teljesen kizárni nem lehet, hogy a monetáris tanács rendkívüli napirendként tárgyal a kamatokról is. Emellett szól a forint tartósnak mondható gyengesége, és a nemzetközi piacokon emelkedő kamatszint. Az amerikai alapkamat csütörtöki 25 bázispontos emelése után nem kizárt, hogy az Európai Központi Bank is emelésről határoz ezen a héten.

A dollárt reggel 221,75/95 forinton jegyezték, csaknem 50 fillérrel gyengébben a 222,15/25 forintos pénteki árfolyamnál. Az állampapírok másodpiacán és a forintpiacon még kisebb az aktivitás, mint a devizapiacon. A júliusi tartalékolási periódust 5,50/60 százalékos overnight kamattal nyitotta a forintpiac, ami a pénzbőség következtében alig magasabb az 5,25 százalékos jegybanki overnight kamatnál. A hosszabb lejáratokon viszont jóval nyolc százalék felett maradtak a kamatok és az állampapírpiaci hozamok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?