Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína újabb előzése

MTI
2006.07.03. 14:51
Kína - ha csak kis különbséggel is, de - megelőzte Nagy-Britanniát, és a világ negyedik számú gazdaságává vált, derül ki a Világbank legfrissebb számításaiból. A Világbank számítása szerint a kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 2,263825 ezer milliárd dollár volt, 94 millió dollárral, azaz 0,004 százalékkal több, mint Nagy-Britanniáé. Kína kényelmes többletet ért el, az országok GDP-jét a jelenlegi árfolyamon számítva át dollárra. A Világbank az összevetés alapjául az országok nemzeti össztermékét (GNP) teszi meg, ezt az árfolyam-átváltás úgynevezett Atlas-módszerével teszi mérhetőbbé, hároméves átlag alkalmazásával simítva ki az ingadozások hatását. A Világbank így elkészített első három helyén nem változott a sorrend: Egyesült Államok, Japán, Németország.

Kínában a GDP az idei első negyedben 10,2 százalékkal bővült a tavalyi első negyedhez képest. A kínai gazdaság tavaly az utolsó negyedévben 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel a tavalyi évi átlagos GDP-növekedés is 9,9 százalékos lett változatlan áron; abszolút értékben 18,232 ezer milliárd jüant (2,261 ezer milliárd dollár) érve el, a kínai statisztikai hivatal számítása szerint. 2004-ben 10,1 százalék, 2003-ban 10,0 százalék, 2002-ben 9,1 százalék volt a gazdasági növekedés. Az IMF az idei évre 9,5 százalékos GDP-bővülést vár a szeptemberi előrejelzésben szerepelt 8,2 százalék helyett. Jövőre a kínai GDP várhatóan 9,0 százalékkal nő az IMF szerint. A Barclays Capital térségi elemző csoportja az eddigi 9,4 százalékról 10,0 százalékra emelte a kínai gazdaság növekedésére adott, 2006-ra szóló előrejelzését, és a jövő évi prognózist még nagyobb mértékben, 8,9 százalékról 9,6 százalékra módosította. A cég arra számít, hogy a 2008-as kínai GDP-növekedés is a jövőre várthoz hasonló ütemű lesz.