Abroncsárat emel a Michelin

MTI
2006.07.04. 11:18

A francia Michelin gumiabroncsgyártó a nyáron 3-5 százalékkal emeli a teherautókhoz és a földmunkagépekhez való gumiabroncsok árát Európában. A nyersanyagok, főleg a nyersgumi drágulásával magyarázták az intézkedést a cégnél a keddi közleményben.

A múlt hét végén hasonló, 2,5-5 százalék körüli áremelést jelentettek be az észak-amerikai piacra, a személyautó-gumikra is kiterjedően.

Májusban jelezték a Michelinnél, hogy nehéz lesz elérni az idei bevételi célokat. Nem változtattak a célszámokon, de hangsúlyozták, hogy a magas nyersanyagárak miatt ezeket nehezebb lesz elérni. A cég becslése szerint a korábban várt 370 millió euró helyett az idén 540 millió euró lesz az az összeg, amely a nyersgumi ára miatt terheli az eredményt, ennek ellenére tartani akarják az üzemi eredmény 8,8 százalékos arányát.

A Michelin három magyarországi társasága a termeléssel foglalkozó Michelin Hungária Kft., a kereskedelmi tevékenységet végző Michelin Kelet-európai Kereskedelmi Rt. és a tuzséri Taurus Carbonpack Kft.