Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Európa szabadkereskedne az oroszokkal

Napi Online
2006.07.04. 11:57

Azt ajánlja az Európai Bizottság Oroszországnak, hogy amint megegyezett a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO), induljanak tárgyalások egy EU-orosz szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról - mondotta az EUobserver jelentése szerint a Finnországban tartózkodó José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A bejelentés része Brüsszel azon törekvésének, hogy egy átfogó megállapodás keretében biztonságosabbá tegye Európa jelentős részben az oroszoktól függő energiaellátását. Az elmúlt fél évben mindkét fél odaszúrt a másiknak ez ügyben: Oroszország januárban néhány napra elzárta az Európába irányuló gázvezeték csapját, míg az öreg kontinens országai a Gazprom órásvállalat itteni energetikai beruházásainak igyekeztek keresztbe tenni.

A szabadkereskedelmi egyezmény a gazdasági kérdések mellett jogi, illetve biztonsági együttműködést is feltételez. Az EU soros elnökeként hivatalba lépő Finnország erősíteni szeretné az unió északi szárnyát, ami magában foglalná a balti országok, Lengyelország és Oroszország kapcsolatainak javítását is. Oroszország a területébe beékelődött Kalinyingrádot ajánlja az Európa keleti fele, illetve közepe és nyugati része közötti szabadkereskedelem próbaterületeként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?