Európa szabadkereskedne az oroszokkal

Napi Online
2006.07.04. 11:57

Azt ajánlja az Európai Bizottság Oroszországnak, hogy amint megegyezett a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO), induljanak tárgyalások egy EU-orosz szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról - mondotta az EUobserver jelentése szerint a Finnországban tartózkodó José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A bejelentés része Brüsszel azon törekvésének, hogy egy átfogó megállapodás keretében biztonságosabbá tegye Európa jelentős részben az oroszoktól függő energiaellátását. Az elmúlt fél évben mindkét fél odaszúrt a másiknak ez ügyben: Oroszország januárban néhány napra elzárta az Európába irányuló gázvezeték csapját, míg az öreg kontinens országai a Gazprom órásvállalat itteni energetikai beruházásainak igyekeztek keresztbe tenni.

A szabadkereskedelmi egyezmény a gazdasági kérdések mellett jogi, illetve biztonsági együttműködést is feltételez. Az EU soros elnökeként hivatalba lépő Finnország erősíteni szeretné az unió északi szárnyát, ami magában foglalná a balti országok, Lengyelország és Oroszország kapcsolatainak javítását is. Oroszország a területébe beékelődött Kalinyingrádot ajánlja az Európa keleti fele, illetve közepe és nyugati része közötti szabadkereskedelem próbaterületeként.