Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leminősítette Magyarországot a Coface

MTI
2006.07.04. 16:44

A Coface hitelminősítő, amely nem az országok államadóssága, hanem az országokban működő cégek fizetőképessége alapján minősít, 2006 második negyedében általában is a globális szállítói kockázatok növekedését tapasztalta. Ez a folyamat Európában Magyarország és Törökország esetében leminősítéshez vezetett - olvasható a Coface kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A hitelminősítő Magyarország esetében a növekvő makrogazdasági egyensúlytalanságokra és a valutakockázatra hivatkozva A2 negatívról A3-ra sorolta át az országot, vagyis Magyarország kikerült a többek között Portugáliát, Cseh- és Észtországot, valamint Szlovéniát is magába foglaló A2-es rövid távú vevőkockázati besorolási körből.

A magyar gazdaság növekedése (az előző évihez képest 4,6 százalékos ütemben) az első fél évben is folytatódott a befektetések és az export bővülésének köszönhetően. Ugyanakkor az államháztartás hiánya az idén elérheti a GDP 8 százalékát, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig - az erős külső eladósodottság és a figyelmeztetően alacsony devizatartalékok mellett - eléri a GDP 7 százalékát. Az ország érzékenyebbé vált egy árfolyamválságra, ami igen költséges lehet a cégek számára, tekintettel a növekvő deviza-hitelállományukra - olvasható a jelentésben.

A nemrégiben bejelentett megszorító programról a Coface megjegyzi,hogy az leginkább adónövelésre, mintsem a kiadások lefaragására alapul, és az nem tett jó benyomást a piacra.