Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Leminősítette Magyarországot a Coface

MTI
2006.07.04. 16:44

A Coface hitelminősítő, amely nem az országok államadóssága, hanem az országokban működő cégek fizetőképessége alapján minősít, 2006 második negyedében általában is a globális szállítói kockázatok növekedését tapasztalta. Ez a folyamat Európában Magyarország és Törökország esetében leminősítéshez vezetett - olvasható a Coface kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A hitelminősítő Magyarország esetében a növekvő makrogazdasági egyensúlytalanságokra és a valutakockázatra hivatkozva A2 negatívról A3-ra sorolta át az országot, vagyis Magyarország kikerült a többek között Portugáliát, Cseh- és Észtországot, valamint Szlovéniát is magába foglaló A2-es rövid távú vevőkockázati besorolási körből.

A magyar gazdaság növekedése (az előző évihez képest 4,6 százalékos ütemben) az első fél évben is folytatódott a befektetések és az export bővülésének köszönhetően. Ugyanakkor az államháztartás hiánya az idén elérheti a GDP 8 százalékát, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig - az erős külső eladósodottság és a figyelmeztetően alacsony devizatartalékok mellett - eléri a GDP 7 százalékát. Az ország érzékenyebbé vált egy árfolyamválságra, ami igen költséges lehet a cégek számára, tekintettel a növekvő deviza-hitelállományukra - olvasható a jelentésben.

A nemrégiben bejelentett megszorító programról a Coface megjegyzi,hogy az leginkább adónövelésre, mintsem a kiadások lefaragására alapul, és az nem tett jó benyomást a piacra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!