Vesszenek a feketekereskedők!

MTI
2006.07.05. 15:11

A feketekereskedelem visszaszorításában partnerek a jogkövető kereskedők, ám siker csak a fogyasztói fegyelem javulásával érhető el - mondta Feiner Péter, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a szervezet szerdai klubhajórendezvényén Budapesten.

Az elnök a tanácskozáson felajánlotta az OKSZ támogatását a kormányzat feketegazdaság-ellenes küzdelméhez. Ugyanakkor úgy látják, a fogyasztói szemlélet változása, társadalmi felelősségvállalás nélkül áttörés nem érhető el.

Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta, a kormány költségvetési egyensúly javulást célzó csomagja annak a folyamatnak a folytatása is, amelyet még tavaly indított a feketegazdaság kifehérítéséért a tisztességes adózók védelmében. A feketekereskedelmet is érintő jogszabályokat az országgyűlés jövő hétfőn elfogadja, és így az új rendelkezések július 17-én megjelennek a Magyar Közlönyben - fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy az APEH szeptember közepétől szükség esetén felfüggesztheti cégek adószámát, jövő évtől pedig csak APEH által kiadott sorszám-tartományú számlákkal lehet dolgozni. Az adóhatóság honlapján nyomon követhetők lesznek a felfüggesztett adószámmal rendelkező cégek, később pedig a nem megfelelő sorszámmal ellátott számlákkal dolgozó cégek. Enyhe próbálkozásnak is tekinthető lépés, de remélhetőleg javítja az adózási morált - fogalmazott a szakállamtitkár.