Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt az Enron csődjének főszereplője

MTI
2006.07.05. 20:37

Infarktusban elhunyt Ken Lay, az Enron alapítója. A férfi alig hat héttel azután halt meg, hogy az amerikai történelem eddigi legnagyobb céges visszaélési botrányának valamennyi fő vádpontjában bűnösnek találták. A büntetés mértékéről később döntöttek volna, de a vádlottnak nagy esélye volt arra, hogy élete hátralevő részét börtönben töltse.

A 64 éves Layt mindenekelőtt értékpapírcsalásban történő összejátszásban ítélték bűnösnek. Layt az ellene felhozott mind a hat vádpontban bűnösnek találták. Lay, valamint a korábbi vezérigazgató, Jeffrey Skilling 2004 júliusában adta fel magát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékeseinek, miután ellenük is vádat emeltek a céget csődbe juttató pénzügyi visszaélések miatt. A texasi székhelyű, 1985-ben alapított Enron 2001 decemberében jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé foszlottak az alkalmazottak Enron-részvényekben tartott nyugdíjcélú megtakarításai is.