Judit
3 °C
7 °C

Jövőre indul a gazdag németek különadója

MTI
2006.07.07. 13:40

A német parlament felső háza pénteken jóváhagyta a jövő évre tervezett adóváltoztatásokat, melyek keretében több kedvezményt eltörölnek és a legtöbbet keresők jövedelmét emelt - 45 százalékos - adóval terhelik meg. Mindezzel a költségvetés deficitjét kívánják mérsékelni, hogy annak GDP-arányos nagysága ne sértse az uniós előírásokat, miként tette éveken keresztül.

A német kormány számításai szerint az adóváltoztatások négy év alatt összesen mintegy 18 milliárd euróval növelik az államháztartás bevételeit. A mostani legmagasabb 42 százalék helyett a 45 százalékos jövedelemadó-kulcsot a német kormányzat a negyed milliárd eurónál nagyobb éves jövedelmű személyekre, illetve a fél milliárdos együttes jövedelmet elérő családokra veti majd ki. Az adóváltozások sorába illeszkedik a már korábban jóváhagyott áfa-emelés: jövő januártól a 16 százalékos kulcs 19 százalékosra módosul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?