Tovább támogatják a kirúgottakat

2006.07.10. 11:04

Nem szűnik meg a közszféra dolgozóinak lakáshiteleihez adott állami kezesség a közigazgatást érintő racionalizálás következtében - írja közleményében a Pénzügyminisztérium. A dokumentum szerint "ismert az a kormányzati szándék, amely leépítésekkel számol a közigazgatás hatékonyságának növelése érdekében. A közszféra átszervezése miatt megszűnő álláshelyeket betöltők korábban felvett lakáscélú hiteleihez adott állami kezesség valamennyi érintett esetében változatlanul fennmarad, emiatt senkinek nem kell a törlesztés terheinek megnövekedésével számolnia".

A közigazgatásban dolgozók állása megszűnhet a munkáltató intézkedésével, azaz felmentéssel, a felek közös megegyezésével, de dönthet úgy is az érintett, hogy jogviszonyát lemondással szünteti meg. Közös megegyezés és lemondás esetén a kezesség továbbéléséhez egyszeri kezességvállalási díj megfizetése szükséges: ez annak az összegnek a 2 százaléka, amelyre az állami kezesség vonatkozik.

Amennyiben a foglalkoztatott jogviszonya felmentéssel szűnik meg, külön díj nélkül is változatlan formában él tovább az állam által vállalt garancia. A közigazgatás megkezdett átszervezése kapcsán megszűnő álláshelyet betöltők jogviszonyát - az érintett eltérő szándéka hiányában - a munkáltató felmentéssel szünteti meg, így a kezességgel biztosított lakáshiteleket felvevők kezességvállalási díjat sem fognak fizetni.