Árpád
-2 °C
4 °C

Tovább támogatják a kirúgottakat

2006.07.10. 11:04

Nem szűnik meg a közszféra dolgozóinak lakáshiteleihez adott állami kezesség a közigazgatást érintő racionalizálás következtében - írja közleményében a Pénzügyminisztérium. A dokumentum szerint "ismert az a kormányzati szándék, amely leépítésekkel számol a közigazgatás hatékonyságának növelése érdekében. A közszféra átszervezése miatt megszűnő álláshelyeket betöltők korábban felvett lakáscélú hiteleihez adott állami kezesség valamennyi érintett esetében változatlanul fennmarad, emiatt senkinek nem kell a törlesztés terheinek megnövekedésével számolnia".

A közigazgatásban dolgozók állása megszűnhet a munkáltató intézkedésével, azaz felmentéssel, a felek közös megegyezésével, de dönthet úgy is az érintett, hogy jogviszonyát lemondással szünteti meg. Közös megegyezés és lemondás esetén a kezesség továbbéléséhez egyszeri kezességvállalási díj megfizetése szükséges: ez annak az összegnek a 2 százaléka, amelyre az állami kezesség vonatkozik.

Amennyiben a foglalkoztatott jogviszonya felmentéssel szűnik meg, külön díj nélkül is változatlan formában él tovább az állam által vállalt garancia. A közigazgatás megkezdett átszervezése kapcsán megszűnő álláshelyet betöltők jogviszonyát - az érintett eltérő szándéka hiányában - a munkáltató felmentéssel szünteti meg, így a kezességgel biztosított lakáshiteleket felvevők kezességvállalási díjat sem fognak fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?