Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovénia lesz az eurózóna 13. tagja

MTI
2006.07.11. 13:44

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden eldöntötték, hogy Szlovéniát milyen árfolyam mellett veszik be az év végével az euróövezetbe. Az unióhoz 2004-ben csatlakozott országnak alig több mint öt hónap áll a rendelkezésére az euróérmék és bankjegyek nyomására, hogy azok január 1-jével felválthassák a tolárt. Az ország euróövezeti tagságáról már az állam- és kormányfők júniusi csúcsértekezletükön döntöttek.

Az euró értékét a jelenlegi középárfolyamon, 239,640 tolárban rögzítették.

Szlovénia a 2004-ben unióhoz csatlakozott 10 új tagország közül elsőként kerülhet be az eurózónában. Litvánia is január 1-jével akarta bevezetni az eurót, azonban az infláció kedvezőtlen alakulása miatt az unió további várakozásra kárhoztatta. A litván infláció várhatóan 3,5 százalékos lesz az év végére, jóval magasabb mint az irányadó 2 százalékos árdrágulási ütem.