Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2,2 százalékos GDP-növekedés az EU-ban

MTI
2006.07.12. 11:33
Az Európai Unió tagországaiban a hazai össztermék átlagosan 0,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi, 0,4 százalékos ütemről gyorsulva, és 2,2 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán harmadik becslésként. A tavalyi utolsó negyedévben 1,9 százalékos volt az EU-átlag az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első negyedévről szóló új becslések megegyeznek a korábbiakkal. Magyarországról az EU-statisztikai hivatala 4,3 százalékos GDP-növekedést tart nyilván az első negyedévről a tavalyi utolsó negyedévi 4,2 százalék után, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Az EU statisztikai hivatala szerint az első negyedévben - rendre az egy évvel azelőttihez képest - Lettországban volt a leggyorsabb a GDP növekedés: 13,1 százalékos a tavalyi utolsó negyedévi 10,6 százalék után, és a leglassúbb Portugáliában: 1,0 százalék a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalék után. A három legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németországban a növekedés - szintén az egy évvel azelőtti szinthez viszonyítva - az első negyedévben 1,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 1,7 százalékról, Franciaországban 1,5 százalékra gyorsult a tavalyi negyedik negyedévi 1,1 százalékról, Olaszországban is 1,5 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalékról. Nagy-Britanniáról az EU-statisztikai hivatala 2,3 százalékos növekedést tart nyilván, a tavalyi utolsó negyedévi 1,8 százalékot követően.