Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Jukosz bníróságra megy

MTI
2006.07.14. 11:07

Egy londoni bíróság várhatóan még ma dönt arról, lesz-e bírósági vizsgálat a Rosznyefty orosz kőolajipari vállalat részvényeinek londoni tőzsdei bevezetését illetően, amint ezt a Jukosz kérte. A Jukosz szóvivője elmondta: ha a bíróság úgy dönt, lesz meghallgatás az ügyben, s a felülvizsgálat nem fejeződik be a július 19-re tervezett tőzsdei bevezetés napjáig, akkor a cég a kibocsátás elhalasztását kéri.

Korábban zátonyra futott a Jukosz próbálkozása, hogy a brit pénzügyi felügyeletnél (Financial Services Authoritiy - FSA) megakadályozza a 13 milliárd dollár értékű részvénykibocsátást. A Jukosz azután fordult bírósághoz, hogy az FSA visszautasította kérelmüket, mert titkon bíznak abban, hogy vissza tudják perelni a Juganszkot.

A Jukosz álláspontja szerint a Rosznyefty tervezett részvénykibocsátása azt jelenti, hogy jogtalanul eltulajdonított vagyont értékesítenének. A Jukosz termelőegységét, a Juganszknyeftyegazt az orosz kormány által kikényszerített aukción, vitatott körülmények között szerezte meg a Rosznyefty.

Az orosz pénzügyi hatóság már hozzájárult ahhoz, hogy a Rosznyefty papírjai 23,5 százalékát értékesítse külföldi tőzsdéken, és ezzel mintegy 9-13 milliárd dollár közötti tőkéhez jusson.