Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Grúzia mégsem egyezik bele az orosz WTO-tagságba

MTI
2006.07.14. 18:21
A WTO-tag Grúzia pénteken visszavonta korábbi hozzájárulását Oroszország WTO-tagságához a Moszkvával fennálló kétoldalú konfliktusára hivatkozva. A grúz kormány ezzel kapcsolatos nyilatkozata szerint a grúz exportot érintő hátrányos orosz megkülönböztetés miatt kényszerülnek erre a lépésre.

Az orosz kormány az elmúlt hónapokban a grúz bor és ásványvíz oroszországi importját állította le azzal, hogy ezek a termékek minőségileg alacsony értékűek. Ugyanakkor Tbiliszi szerint Moszkva támogatja a szakadár Dél-Oszétiát és Abháziát, amivel megsérti Grúzia szuverenitását. Amíg ezek a problémák fennállnak, Grúzia - amely 2000 óta WTO-tag - nem járulhat hozzá az orosz tagsághoz - hangzik a nyilatkozat.

Az orosz fél első kommentárjában kétségbe vonta Grúzia jogát a lépésre.

A WTO-ba történő felvétel feltétele, hogy minden tagország jóváhagyja az adott jelentkező csatlakozását.

Az érintett felek napokon belül szeretnék aláírni az amerikai-orosz kétoldalú megállapodást, amely az Egyesült Államok részéről szabad utat adna Oroszország felvételének a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), és ezzel elhárítaná az utolsó nagy akadályt az elől, hogy Oroszország 149. tagként belépjen a WTO-ba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!