Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Grúzia mégsem egyezik bele az orosz WTO-tagságba

MTI
2006.07.14. 18:21
A WTO-tag Grúzia pénteken visszavonta korábbi hozzájárulását Oroszország WTO-tagságához a Moszkvával fennálló kétoldalú konfliktusára hivatkozva. A grúz kormány ezzel kapcsolatos nyilatkozata szerint a grúz exportot érintő hátrányos orosz megkülönböztetés miatt kényszerülnek erre a lépésre.

Az orosz kormány az elmúlt hónapokban a grúz bor és ásványvíz oroszországi importját állította le azzal, hogy ezek a termékek minőségileg alacsony értékűek. Ugyanakkor Tbiliszi szerint Moszkva támogatja a szakadár Dél-Oszétiát és Abháziát, amivel megsérti Grúzia szuverenitását. Amíg ezek a problémák fennállnak, Grúzia - amely 2000 óta WTO-tag - nem járulhat hozzá az orosz tagsághoz - hangzik a nyilatkozat.

Az orosz fél első kommentárjában kétségbe vonta Grúzia jogát a lépésre.

A WTO-ba történő felvétel feltétele, hogy minden tagország jóváhagyja az adott jelentkező csatlakozását.

Az érintett felek napokon belül szeretnék aláírni az amerikai-orosz kétoldalú megállapodást, amely az Egyesült Államok részéről szabad utat adna Oroszország felvételének a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), és ezzel elhárítaná az utolsó nagy akadályt az elől, hogy Oroszország 149. tagként belépjen a WTO-ba.