Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Év végére 330 forintba is kerülhet a benzin

MTI
2006.07.17. 15:51
Ha az olajárak tovább nőnek, akkor az év végére a 95-ös benzin magyarországi ára elérheti a literenkénti 330 forintot is - mondta Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A benzin európai piaci árát a mediterrán kikötői ár, gyakorlatilag a genovai kikötői ár határozza meg, ami szorosan kapcsolódik a Brent típusú olaj árához. Júliusban a Brent hordónkénti ára már elérte a 74 dollárt, ezért emelkedik folyamatosan a benzin ára Európában, így Magyarországon is, noha a magyarországi benzinellátás több mint 80 százalékát adó Mol orosz olajat finomít - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az olaj illetve a benzin jövőbeni árára nehéz prognózist adni, hiszen azt nagymértékben befolyásolják a világpolitikai események - magyarázta az elemző, aki elmondta, hogy korábban erre az évre 68-69 dolláros hordókénti árral számoltak. Most úgy látja a GKI Energiakutató, hogy 70 dollár felett marad az olajár.

Ebben az esetben a magyarországi benzinárak a jövőben is felfelé tartanak majd, és a 95-ös benzin literenkénti ára az év végére elérheti a 330 forintot is - vélekedett Barta Judit. Hozzátette, hogy a benzin kereslete az egész világon árrugalmatlan, azaz a fogyasztók megfizetik a magasabb árat, inkább lerövidítik a külföldi utazást, vagy esetleg olcsóbb szállást választanak.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az első öt hónapban Magyarországon a benzinfogyasztás 6 százalékkal nőtt, a diesel olaj fogyasztása pedig 16 százalékkal, amelyben szerepet játszhat az ukrán csempészvonal kiiktatása. A kérdés az, hogy a növekvő olajárak mikor fogják vissza úgy a világgazdasági növekedést, hogy az visszahasson az olajárakra - fogalmazott az elemző.

"Az olaj ára már rég elrugaszkodott a klasszikus értelemben vett közgazdasági realitásoktól, hiszen a gyengébb kitermelési körülmények között dolgozó társaságoknál sem nagyobb a költség, mint hordónként 30-35 dollár" - hangsúlyozta a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója.