Árpád
-2 °C
4 °C

Év végére 330 forintba is kerülhet a benzin

MTI
2006.07.17. 15:51
Ha az olajárak tovább nőnek, akkor az év végére a 95-ös benzin magyarországi ára elérheti a literenkénti 330 forintot is - mondta Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A benzin európai piaci árát a mediterrán kikötői ár, gyakorlatilag a genovai kikötői ár határozza meg, ami szorosan kapcsolódik a Brent típusú olaj árához. Júliusban a Brent hordónkénti ára már elérte a 74 dollárt, ezért emelkedik folyamatosan a benzin ára Európában, így Magyarországon is, noha a magyarországi benzinellátás több mint 80 százalékát adó Mol orosz olajat finomít - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az olaj illetve a benzin jövőbeni árára nehéz prognózist adni, hiszen azt nagymértékben befolyásolják a világpolitikai események - magyarázta az elemző, aki elmondta, hogy korábban erre az évre 68-69 dolláros hordókénti árral számoltak. Most úgy látja a GKI Energiakutató, hogy 70 dollár felett marad az olajár.

Ebben az esetben a magyarországi benzinárak a jövőben is felfelé tartanak majd, és a 95-ös benzin literenkénti ára az év végére elérheti a 330 forintot is - vélekedett Barta Judit. Hozzátette, hogy a benzin kereslete az egész világon árrugalmatlan, azaz a fogyasztók megfizetik a magasabb árat, inkább lerövidítik a külföldi utazást, vagy esetleg olcsóbb szállást választanak.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az első öt hónapban Magyarországon a benzinfogyasztás 6 százalékkal nőtt, a diesel olaj fogyasztása pedig 16 százalékkal, amelyben szerepet játszhat az ukrán csempészvonal kiiktatása. A kérdés az, hogy a növekvő olajárak mikor fogják vissza úgy a világgazdasági növekedést, hogy az visszahasson az olajárakra - fogalmazott az elemző.

"Az olaj ára már rég elrugaszkodott a klasszikus értelemben vett közgazdasági realitásoktól, hiszen a gyengébb kitermelési körülmények között dolgozó társaságoknál sem nagyobb a költség, mint hordónként 30-35 dollár" - hangsúlyozta a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?