Viola
-5 °C
-2 °C

Többet ihatnánk

MTI
2006.07.18. 14:01
Négy százalékkal növelték termelésüket a Magyar Sörgyártók Szövetségéhez tartozó vállalatok tavaly az előző évhez képest - ismertette Kiss Elemér, a szövetség leköszönő elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiss Elemér hangsúlyozta: vállalatok annak ellenére tudták termelésüket növelni, hogy a magyar sörpiacon 4 százalékkal visszaesett a fogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetségéhez tartozó cégek 2005-ben 6,77 millió hektoliter sört állítottak elő, szemben az előző évi 6,47 millió hektoliterrel. Az összes magyarországi sörtermelés tavaly mintegy 6,85 millió hektoliter volt.

Kiss Elemér szerint tavaly a szövetség tagjai - a Borsodi Sörgyár Zrt., a Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt., valamint a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt. - összesen 54,26 milliárd forint közterhet fizettek az államnak, szemben az előző évi 50,83 milliárd forinttal.

Sivó Imre, a Zwack Unikum Rt. volt vezérigazgatója, a sörszövetség újonnan megválasztott elnöke rámutatott: az idézett adatokból is látszik, hogy a söripari cégek túl vannak adóztatva. Az új elnök reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet változni fog oly módon, hogy a kormány kiszámítható gazdasági környezetet teremt a söripari vállalkozások számára. A Magyar Sörgyártók Szövetsége intenzív együttműködést kezdeményez a kormánnyal a törvényi háttér megteremtése érdekében.

Sivó Imre szerint az is a túladóztatást jelzi, hogy a múlt évben a szövetséghez tartozó cégek termelése 4 százalékkal növekedett, a közteher befizetés pedig 8 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.

A sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetsége elindította úgynevezett jófej - azaz józan, felelős járművezető - programját, amelynek célja az ittas vezetés elleni fellépés, a felelősségteljes viselkedés elterjesztése a sörivók között. A programmal elsősorban a fiatalokat kívánják célba venni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!