Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A színlelt szerződés megszűnését is érdemes bejelenteni

MTI
2006.07.18. 15:35
A zalai adóellenőrök még nem végeztek ellenőrzéseket a színlelt szerződések moratóriumának lejárta után, de a szerződések megszűnését most is érdemes bejelenteni a kellemetlenségek és bírságok elkerülése végett - közölte az APEH megyei igazgatóhelyettese a könyvvizsgálók és személyzeti vezetők továbbképzésén Zalaegerszegen, kedden.

Sergyán Ödön elmondta, hogy a moratórium ideje alatt 8 vállalat 78 dolgozóját érintő - fele részben megyeszékhelyi - esetet vettek számításba a rövidesen induló utóellenőrzés szempontjából. A színlelt szerződésre változatos eseteket hozott fel. Ilyen például, hogy független vállalkozásként különválasztották a főmérnöki munkát egy cég működésének egészétől, másutt egyetlen konyhafőnököt vállalkozóként irányított a középvezető. Többször előfordult, hogy magánszemélyek egyszerűen vállalkozónak minősítették magukat, és aránylag gyakori jelenség, hogy a feladatát szolgálati viszonyban ellátó személlyel kötöttek közreműködői szerződést.

Ez utóbbi kapcsán az igazgatóhelyettes megjegyezte, hogy az orvosok ebbéli problémáival nem foglalkoztak, mert azokat ágazaton belül, a rendelkezésre álló 6-7 féle munkajogi lehetőség alapján lehet megoldani. A színlelt szerződések dolgában "előfordulnak vitás helyzetek, ilyenkor a bíróság dönt a foglalkoztatási jogviszony megalapozottsága ügyében" - fűzte hozzá Sergyán Ödön.