Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A színlelt szerződés megszűnését is érdemes bejelenteni

MTI
2006.07.18. 15:35
A zalai adóellenőrök még nem végeztek ellenőrzéseket a színlelt szerződések moratóriumának lejárta után, de a szerződések megszűnését most is érdemes bejelenteni a kellemetlenségek és bírságok elkerülése végett - közölte az APEH megyei igazgatóhelyettese a könyvvizsgálók és személyzeti vezetők továbbképzésén Zalaegerszegen, kedden.

Sergyán Ödön elmondta, hogy a moratórium ideje alatt 8 vállalat 78 dolgozóját érintő - fele részben megyeszékhelyi - esetet vettek számításba a rövidesen induló utóellenőrzés szempontjából. A színlelt szerződésre változatos eseteket hozott fel. Ilyen például, hogy független vállalkozásként különválasztották a főmérnöki munkát egy cég működésének egészétől, másutt egyetlen konyhafőnököt vállalkozóként irányított a középvezető. Többször előfordult, hogy magánszemélyek egyszerűen vállalkozónak minősítették magukat, és aránylag gyakori jelenség, hogy a feladatát szolgálati viszonyban ellátó személlyel kötöttek közreműködői szerződést.

Ez utóbbi kapcsán az igazgatóhelyettes megjegyezte, hogy az orvosok ebbéli problémáival nem foglalkoztak, mert azokat ágazaton belül, a rendelkezésre álló 6-7 féle munkajogi lehetőség alapján lehet megoldani. A színlelt szerződések dolgában "előfordulnak vitás helyzetek, ilyenkor a bíróság dönt a foglalkoztatási jogviszony megalapozottsága ügyében" - fűzte hozzá Sergyán Ödön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?