Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefele tartanak a fémárak

MTI
2006.07.19. 11:35
Szerdán folytatódott az olcsóbbodás a londoni fémtőzsdén (LME); a leolvadás hétfőn kezdődött - csakúgy, mint a kőolajnál és az aranynál -, miután a befektetők úgy érezték, hogy túlreagálták a közel-keleti konfliktus keltette világpolitikai aggodalmakat. A réz szerda délelőtt több mint 3 százalékot vesztett, egészen 7505 dollárig, mielőtt kissé kiigazították az árát, fölfelé. A múlt hét végén meghaladta a 8000 dollárt. A nikkel is tovább olcsóbbodott, szerda délelőtt egészen 23 200 dollárig, 4,5 százalékkal toldva meg a keddi, 5,5 százalékos áresést. Sorozatos csúcsdöntés után az eddigi rekordját hétfőn érte el, 26 850 dolláron.

A piaci hangulatot jelenleg az határozza meg, hogy csökkennek az ellátási aggodalmak. A világ második számú bányatársasága, a Rio Tinto szerdán közölte, hogy a második negyedévben a finomítottréz-termelése 35 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A rézérc-kitermelése 9 százalékkal nőtt. Az alumíniumtermelése 3 százalékkal csökkent, de a timföldtermelése 10 százalékkal nőtt. Több más nagy bányavállalat, közte az chilei Escondida és a mexikói Grupo Mexico jelezte, hogy elhárul a sztrájkveszély, illetve befejeződnek a korábbi munkabeszüntetések. Kazahsztán finomított réztermelése az első félévben 196 264 tonna volt, 7 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévinél. A cinktermelés ellenben 3,2 százalékkal 185 678 tonnára gyarapodott. A legnagyobb kazah rézbányavállalat, a Kazakhmys viszont két hete közölte, hogy 2011-ig 600 ezer tonnára növeli az évi termelését a tavalyi 397 ezer tonnáról. Kína réz- és réztermékimportja az első félévben 994 254 tonna volt, 24,6 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévinél.

Már június végén kiderült - a nemzetközi ICSG fémpiaci kutatóintézet statisztikájából -, hogy az idei első negyedévben a finomított réz piacán máris nagyobb volt a kínálat a keresletnél, vagyis a tavalyi irányzat megfordult. A finomítókapacitások kihasználtsága ugyan nem nőtt a múlt év első negyedéhez képest, de a kapacitások igen, és így a termelés 193 ezer tonnával ugrott meg, miközben a felhasználás csak 40 ezerrel. Tavaly az első negyedévben a kereslettől még 90 ezer tonnával maradt el a termelés. A fordulatot az ISCG elsősorban szintén a kínai változások javára írta: Kínában a finomított réz felhasználása az idén a tavalyitól 6,4 százalékkal maradt el, a finomított réz behozatalát eközben visszavetette a kínai finomítókapacitások növekedése. Az amerikai és az orosz rézfelhasználás is csökkent, miközben az EU-é nőtt.

A május 11-i, 10 százalék körüli, rekordokra vezető áremelkedések után egy időre megfordult a hangulat, részint a kínai fémimport csökkenéséről először megjelent adatok miatt, részint azért, mert a befektetők megriadtak az árak gazdasági növekedést csökkentő, távlatilag a keresletet mérséklő szintjétől. A réz május 11-én drágult a legutóbbi napközi csúcsára, 8800 dollárra, mielőtt lefelé indult, június közepéig 6410 dollárig, és azóta újfent drágul. A legutóbbi mélypontja 2001. novemberben volt, 1400 dolláron. Iparági előrejelzések szerint az idén egész évben szerény, 240 ezer tonnás kínálati többlet várható a világpiacon rézből, a tavalyi, 64 ezer tonnás hiány után, csak jelenleg sok a kisebb-nagyobb termeléskiesés, főleg sztrájkok miatt.

A cink szintén új csúcsot ért el május 11-én, 3970 dolláron. Péntek reggel 3400 dollár körül volt, egy héttel korábban 3180 dollár. Az alumínium is május 11-én napközben új 18 éves csúcsra, 3310 dollárra drágult átmenetileg, utána a többieknél kisebb ütemben olcsóbbodott. Most is kevéssé mozog: péntek reggel 2595 dollár volt, egy héttel azelőtt 2596 dollár. A nikkel májusi csúcsa 22 250 dollár volt, június közepéig 17 900 dollár alá esett.