Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem vet ki vámot az EU a kínai és vietnámi cipőkre

MTI
2006.07.21. 16:10
Az Európai Unió tagországai nem fogadták el az olcsó kínai és vietnami cipők behozatalának korlátozására nemrégiben kidolgozott brüsszeli javaslatokat. A tagországok szakértői szinten tartott megbeszélésein elhangzott: az egész ügyet, lehetőség szerint valamennyi érdekelt megelégedésére, újra kell tárgyalni.

Az Európai Bizottságnak az volt az eredeti elképzelése, hogy októbertől öt évre, azaz 2011-ig meghatározza, mennyi cipőt importálhatnak a tagországok Kínából és Vietnamból, egy bizonyos mennyiséget viszonylag alacsony vámmal, azon felül magasabb vámmal.

Az ügyben tartott brüsszeli szakértői egyeztetésen azonban úgy döntöttek, hogy nem fogadják el ezt a javaslatot, és újat kérnek a bizottságtól július 27-éig. Egyes országok szerint az unió túlzottan kesztyűs kézzel bánik a dömpingáron szállító kínai és vietnami cégekkel, mások viszont éppenhogy a belföldi piac túlzott védelmét vetik az Európai Bizottság szemére. De vannak más ütközési pontok is: tekintettel kell lenni a cipőkereskedőkre, akik nem szeretnék korlátozni a bevitelt, illetve a cipőgyárakra, amelyek viszont éppen a korlátozásban érdekeltek.

Az EU áprilisban már előzetes dömpingellenes intézkedéseket vezetett be a kínai, vietnami bőrcipőkkel szemben az olasz gyártók kezdeményezésére. A bizottság akkor azzal érvelt, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról: mindkét ázsiai ország adókedvezményekkel, olcsó hitelekkel segíti a cipőgyárakat.

Az átmeneti dömpingellenes intézkedések idén októberig lesznek érvényben, utána új szabályokat kell alkotni. Az intézkedés 250 millió pár cipőt érint, kínai exportőr esetében maximum 19,4 százalék, a vietnami exportőröknél 16,8 százalék a vám. A most elutasított javaslat 230 millió pár cipőre vonatkozott volna 7,5 százalékos normális vámmal, majd e mennyiség fölött 29,5 százalékos vámmal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!