Aliz
6 °C
14 °C

Halmozzák milliárdjaikat az olajmultik

MTI
2006.07.24. 08:03
Több mint 30 milliárd dolláros együttes második negyedévi profitot könyvelnek el a világ vezető olajtársaságai. Elemzők szerint a héten az eredményeiről beszámoló brit BP és Shell, valamint az amerikai ConocoPhillips, Chevron és ExxonMobil a 70 dollár feletti hordónkénti olajárnak köszönhetően mintegy a tavalyinál harmadával több, azaz 33 és fél milliárd dollár körüli adó utáni nyereséget jelent.

Az olajmultikat nyereségük nagysága miatt már évek óta bírálják, de ezen bírálat élét most tompíthatja a közel-keleti konfliktus, azaz az olaj drágulásának politikai oka. Már annál is inkább, mert a konfliktusba belesodródhat Irán, aminek könnyen lehet a vége az elmúlt egy évinél, azaz a 33 százaléknál nagyobb mértékű nyersolaj árdrágulás.

Az elemzők szerint a legszolidabb nyereségnövekedésről valószínűleg a BP számol majd be: ezen társaság kitermelő helyeit sújtották leginkább a természeti katasztrófák, illetve történtek vezető finomítóiban balesetek, problémák. Így esetében egy csupán 11 százalékos eredményjavulás is elképzelhető, bár ez 6,3 milliárd dollárnak megfelelő negyedéves eredményt jelentene.

Számítások szerint a tavalyit 1,5 százalékkal meghaladó globális nyersolaj-felhasználás, amit a Nemzetközi Energiaügynökség állít, azaz a napi 82,4 millió hordós fogyasztás önmagában legalább 500 milliárd dollár többletjövedelmet termelt világszerte az olajtársaságoknak. Ez utóbbi összeg megfelel az éves dél-afrikai GDP-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?