A meleg miatt csökkentette az áram exportját a lengyel PSE

MTI
2006.07.26. 15:59
Az állami lengyel áramszolgáltató, a PSE a meleg időjárás és az ezzel kapcsolatosan megnőtt energiaszükségletek miatt keddtől csökkentette áramexportját.

A Puls Biznesu gazdasági lap híre szerint ezzel a lengyel áramkereskedő-cégek veszteséget szenvednek el, mivel szerződéseiket nem tudják megfelelően teljesíteni.

A PSE egyik illetékese szerint a jelenlegi áramhiánynak több oka is van: részben az utóbbi években megnövekedett áramszükséglet, amely a nyári hűtési csúcs idején különösen jelentős és 10 százalékkal haladja meg az elmúlt évek átlagát, valamint az is, hogy néhány erőmű felújítási munkálatok, illetve hűtővíz-hiány miatt nem üzemel teljes kapacitáson.

Az energiakereskedők szerint immár világos, hogy a lengyel energiarendszer nem rendelkezik elegendő kapacitással, ezért az exportkötelezettségeket külföldön vásárolt, sok esetben drágább árammal kell teljesíteni.

Míg például Németországban 1 MWh áram ára 100 euró felett van, ugyanez a mennyiség Lengyelországban még a hiány ellenére is csak 120-130 zlotyba (30,7-33,2 euró) kerül.