Aliz
6 °C
14 °C

A meleg miatt csökkentette az áram exportját a lengyel PSE

MTI
2006.07.26. 15:59
Az állami lengyel áramszolgáltató, a PSE a meleg időjárás és az ezzel kapcsolatosan megnőtt energiaszükségletek miatt keddtől csökkentette áramexportját.

A Puls Biznesu gazdasági lap híre szerint ezzel a lengyel áramkereskedő-cégek veszteséget szenvednek el, mivel szerződéseiket nem tudják megfelelően teljesíteni.

A PSE egyik illetékese szerint a jelenlegi áramhiánynak több oka is van: részben az utóbbi években megnövekedett áramszükséglet, amely a nyári hűtési csúcs idején különösen jelentős és 10 százalékkal haladja meg az elmúlt évek átlagát, valamint az is, hogy néhány erőmű felújítási munkálatok, illetve hűtővíz-hiány miatt nem üzemel teljes kapacitáson.

Az energiakereskedők szerint immár világos, hogy a lengyel energiarendszer nem rendelkezik elegendő kapacitással, ezért az exportkötelezettségeket külföldön vásárolt, sok esetben drágább árammal kell teljesíteni.

Míg például Németországban 1 MWh áram ára 100 euró felett van, ugyanez a mennyiség Lengyelországban még a hiány ellenére is csak 120-130 zlotyba (30,7-33,2 euró) kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?