Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kapta meg a Gazprom a Jukoszt

2006.07.27. 13:56
Nemet mondott a Gazprom első vételi ajánlataira a felszámolás előtt álló Jukosz társaság, az orosz állami gázmonopóliumnak egyelőre a Jukosz egyik külföldi leányvállalatának szerény részvénycsomagjával kell beérnie - derül ki a Gazprom csütörtökön közzétett közleményéből.

A közlemény szerint megállapodás született arról, hogy a Gazprom a Jukosz hollandiai leányvállalatától megveszi a szlovákiai Transpetrol olajszállító társaság részvényeinek 49 százalékát 105 millió dollárért. A Jukosz londoni szóvivője ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a Gazprom 105 millió dolláros vételi ajánlatot tett, a leányvállalat pedig kész tárgyalásokat kezdeni a részvények eladásáról.

A Gazprom azonban elsősorban a Gazprom Nyeft 20 százalékos részvénycsomagját, valamint a Jukosz 100 százalékos tulajdonában lévő Artyikgaz társaságot szeretné megvenni. A közlemény sajnálattal állapította meg, hogy miután a Jukosz hitelezői eldöntötték, a csődeljárás megindítását kérik a bíróságtól, az augusztus elsején várható bírósági ítéletig felfüggesztették a tárgyalásokat.

A gázóriás 2,5 milliárd dollárt kínált a Gazprom Nyeft részvényeiért, a Jukoszvezetői szerint azonban a csomag 4 milliárd dollárt ér. Az Artyikgaz megvételére tett ajánlatot nem hozták nyilvánosságra, a Jukosz 1,1 milliárd dollárra tartja a céget.