Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nem kapta meg a Gazprom a Jukoszt

2006.07.27. 13:56
Nemet mondott a Gazprom első vételi ajánlataira a felszámolás előtt álló Jukosz társaság, az orosz állami gázmonopóliumnak egyelőre a Jukosz egyik külföldi leányvállalatának szerény részvénycsomagjával kell beérnie - derül ki a Gazprom csütörtökön közzétett közleményéből.

A közlemény szerint megállapodás született arról, hogy a Gazprom a Jukosz hollandiai leányvállalatától megveszi a szlovákiai Transpetrol olajszállító társaság részvényeinek 49 százalékát 105 millió dollárért. A Jukosz londoni szóvivője ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a Gazprom 105 millió dolláros vételi ajánlatot tett, a leányvállalat pedig kész tárgyalásokat kezdeni a részvények eladásáról.

A Gazprom azonban elsősorban a Gazprom Nyeft 20 százalékos részvénycsomagját, valamint a Jukosz 100 százalékos tulajdonában lévő Artyikgaz társaságot szeretné megvenni. A közlemény sajnálattal állapította meg, hogy miután a Jukosz hitelezői eldöntötték, a csődeljárás megindítását kérik a bíróságtól, az augusztus elsején várható bírósági ítéletig felfüggesztették a tárgyalásokat.

A gázóriás 2,5 milliárd dollárt kínált a Gazprom Nyeft részvényeiért, a Jukoszvezetői szerint azonban a csomag 4 milliárd dollárt ér. Az Artyikgaz megvételére tett ajánlatot nem hozták nyilvánosságra, a Jukosz 1,1 milliárd dollárra tartja a céget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!