Újabb rekordon a jüan dollárhoz viszonyított árfolyama

MTI
2006.07.27. 15:05
Csütörtökön a dollárhoz viszonyított eddigi legmagasabb árfolyamát érte el a kínai jüan, rögzített árfolyama egy éve történt megszüntetése óta: egy dollárt 7,9748 jüanon jegyeztek Sanghajban.

A kínai jegybank május végén megerősítette, hogy elszánt a devizapiac reformjának elmélyítésére, ezzel is rugalmasabbá teendő a jüant, miközben megtartja a kínai valuta alapvető stabilitását. Az idei esztendő első negyedévi pénzügypolitikájáról közölt jelentésében a People's Bank of China megfogalmazta: innovatív lépések megtételével hozza majd egyensúlyba a kínai fizetési mérleg többletét, és tovább lép a jüan konvertibilitása megteremtése felé.

Május közepén - a jüan fokozatos piaci felértékelődése nyomán - 8 jüan alá süllyedt a kínai valuta dollárhoz viszonyított árfolyama, az év eleje óta lassan, fokozatosan erősödik a jüan a dollárhoz képest, Viszonyításképp: február végén még 8,0369 jüant adtak egy dollárért. Egy éve, tavaly júliusban, a rögzített árfolyam megszüntetésekor 8,11 jüan/dolláros árfolyamot állapítottak meg.