Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bulgária leállította baromfiexportját az EU-ba

MTI
2006.07.27. 15:08
Bulgária csütörtökön maga állította le baromfi- és tojásexportját az EU tagországaiba, miután egy dél-bulgáriai településen Newcastle-betegséget észleltek. Az unión kívüli országokba folytatódik a bolgár baromfiexport, mivel csak az unió követeli meg az adott ország önkorlátozását ebben az esetben, és Bulgária mint tagvárományos igyekszik ennek eleget tenni.

Az EU-n kívül Bulgária még Svájcba, Szerbiába, Albániába, Macedóniába exportál baromfit. Az exporttillalmat most az egész országra kiterjesztették, de az EU állategészségügyi szakértői napokon belül megvizsgálják, hogy ez korlátozható-e a betegség kitörésének közvetlen körzetére.

A Newcastle betegség víruseredetű, halálos lehet a baromfik számára, de emberekben csak enyhébb influenzaszerű megbetegedést okoz. A legfogékonyabbak a betegségre csirkék, míg a kacsák és libák a legkevésbé.