Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nagyobb GDP-növekedést vár Ukrajnától az IMF

MTI
2006.07.30. 19:35
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) több mint a duplájára, 5 százalékra javította fel Ukrajna idei gazdaságnövekedési kilátását, ugyanakkor sürgette az országot, hogy azonnal lásson hozzá a szerkezeti reformokhoz, mert jövőre várhatóan romlanak a külső piaci feltételek. Az IMF eddig 2,3 százalékos idei ukrán GPD növekedéssel számolt. Az ukrán kormány hivatalosan kitart 7 százalékos bővülési várakozása mellett. Az IMF küldöttségének most zárult ötnapos ukrajnai megbeszélése után a nemzetközi pénzügyi szervezet képviselői úgy vélték, hogy a hónapok óta tartó belpolitikai bizonytalanság ellenére újra fellendülőben a gazdaság a tavalyi jelentős visszaesés után.

Az ukrán kormányfő a napokban azt mondta, hogy élénkül a gazdaság, méghozzá elsősorban az exportnak köszönhetően, ami a hazai össztermék több mint 60 százalékát adja. A kormányfő úgy vélte, hogy az idei első kilenc hónapban a GDP mintegy 7 százalékkal nő. Tavaly a gazdaság 2,6 százalékkal bővült.

Az IMF szerint az ukrán gazdaságra a legnagyobb veszélyt az energiaárak esetleges további növekedése jelenti. Ukrajna energiaszükségletének 80 százalékát importálja, elsősorban Oroszországból. Ukrajna elérte, hogy idén ne nőjön a gáz importára, de még nem állapodott meg a jövő évi szállításokról. Az ukrán gazdaság másik sebezhetősége abból fakad, hogy ciklikus a legfontosabb kiviteli termékeinek, az acél és a vegyipari cikkeknek a piaca. Az IMF szerint jövőre romlanak a külső piaci feltételek, azért Ukrajnának mielőbb szerkezeti reformokat kell végrehajtania.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?