Nagyobb GDP-növekedést vár Ukrajnától az IMF

MTI
2006.07.30. 19:35
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) több mint a duplájára, 5 százalékra javította fel Ukrajna idei gazdaságnövekedési kilátását, ugyanakkor sürgette az országot, hogy azonnal lásson hozzá a szerkezeti reformokhoz, mert jövőre várhatóan romlanak a külső piaci feltételek. Az IMF eddig 2,3 százalékos idei ukrán GPD növekedéssel számolt. Az ukrán kormány hivatalosan kitart 7 százalékos bővülési várakozása mellett. Az IMF küldöttségének most zárult ötnapos ukrajnai megbeszélése után a nemzetközi pénzügyi szervezet képviselői úgy vélték, hogy a hónapok óta tartó belpolitikai bizonytalanság ellenére újra fellendülőben a gazdaság a tavalyi jelentős visszaesés után.

Az ukrán kormányfő a napokban azt mondta, hogy élénkül a gazdaság, méghozzá elsősorban az exportnak köszönhetően, ami a hazai össztermék több mint 60 százalékát adja. A kormányfő úgy vélte, hogy az idei első kilenc hónapban a GDP mintegy 7 százalékkal nő. Tavaly a gazdaság 2,6 százalékkal bővült.

Az IMF szerint az ukrán gazdaságra a legnagyobb veszélyt az energiaárak esetleges további növekedése jelenti. Ukrajna energiaszükségletének 80 százalékát importálja, elsősorban Oroszországból. Ukrajna elérte, hogy idén ne nőjön a gáz importára, de még nem állapodott meg a jövő évi szállításokról. Az ukrán gazdaság másik sebezhetősége abból fakad, hogy ciklikus a legfontosabb kiviteli termékeinek, az acél és a vegyipari cikkeknek a piaca. Az IMF szerint jövőre romlanak a külső piaci feltételek, azért Ukrajnának mielőbb szerkezeti reformokat kell végrehajtania.