Klaudia
-3 °C
3 °C

Acélóriás jött létre Kínában

MTI
2006.08.01. 12:49

Mind a két "hírbe hozott" kínai acélgyár megerősítette azt a híresztelést, hogy az ország jelenlegi hatodik és hetedik legnagyobb acélművének egyesülésével létrehozzák Kína második legnagyobb acélgyárát - a legnagyobb a Baosteel Group, amely jelenleg hatodik a világon.

A tervet a sandongi tartomány kormányzata dolgozta ki, amely tulajdonosa mindkét vállalatnak. A hivatalos bejelentés szerint a Shandong Iron and Steel Group lesz az új cég, amely magába olvasztja majd a Laiwu Iron and Steel Groupot és a Jinan Iron and Steel Groupot - e cégek mindegyike több mint 10 millió tonna nyersvas előállítására képes.

Kína acéliparában megfigyelhető irányzat az egyesülés, a célkitűzés legalább két olyan vállalat kialakítása, amelyek éves termelési kapacitása eléri a 30 millió tonnát.

Miközben azonban a kormány szerint a kínai acélipar nemzetközi versenyképességét az ágazat vezető cégeivel - Mittal Steel, Nippon Steel - a növekedéssel lehet biztosítani, az érintett cégek vezetői arra figyelmeztetnek, hogy "ami nagy, nem szükségszerűen erős".