Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Alacsony termelői infláció az EU-ban

MTI
2006.08.02. 13:05
Az euróövezetben júniusban 0,2 százalékkal nőttek - az építőipar nélkül számolt - termelői árak az előző hónaphoz képest, a tizenkét havi emelkedés 5,8 százalék volt. Ez közel megfelel az elemzői várakozásoknak, amelyek a havi adatra 0,2 százalékot, az évesre 5,7 százalékot valószínűsítettek.

Az energiaárak a hatodik hónapban havi szinten 0,2 százalékkal, éves összevetésben 15,7 százalékkal nőttek. Májusban 0,3 százalékos volt a havi, 6,1 százalékos a tizenkét havi termelői infláció, a termelői energiaárak az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal, illetve éves szinten 18,7 százalékkal emelkedtek.

Elemzők értékelése szerint a júniusi termelői infláció az idén mért havi adatok közül a legalacsonyabb volt, így erről az oldalról a fogyasztói árakban nem valószínűsíthető az inflációs nyomás növekedése. Ugyanakkor az elemzők értékelése szerint a termelőiár-infláció mérséklődése sem csökkenti számottevően az Európai Központi Bank inflációs aggodalmait, és a csütörtökön esedékes kamatdöntésre továbbra is a negyed százalékpontos kamatemelési várakozást tartják érvényben, amivel már 3 százalékra emelkedne az euróövezeti irányadó kamat.