A britek is emeltek a kamaton

MTI
2006.08.03. 14:13
A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 4,75 százalékra emelte az irányadó kamatát. Az eredmény kissé meglepte a piacot: az elemzők többsége még változatlanságra számított, bár egy növekvő kisebbség nem zárt ki éppen negyed pontos emelést, a növekvő infláció és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt.

A brit központi bank legutóbbi változtatása csökkentés volt, tavaly augusztusban 4,50 százalékra az addigi 4,75 százalékról. Nagy-Britannia gazdaságának növekedése a második negyedévben 0,8 százalékra gyorsult az első negyedévi 0,7 százalékról, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 2,6 százalékos volt a többlet az első negyedévi 2,3 százalék után.

A bank türelme főleg azért fogyott el, mert júniusban az EU-szabvány szerint tizenkét hónapra számolt infláció 2,5 százalékra ugrott a májusi 2,2 százalékról. Decemberben 1,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció, majd tavasszal rövid időre kissé lassult. A Bank of England folyamatos riadóküszöbe 2 százalékos tizenkét havi infláció.