A hetedik leggazdagabb orosz veszi meg a Jukoszt?

MTI
2006.08.04. 11:48
Szulejman Kerimov, az orosz parlament, a Duma dollármilliárdos képviselője szándékozik megvásárolni a felszámolásra ítélt Jukosz olajtársaságot, írta a Kommerszant című lap pénteken.

A lapnak több forrásból is megerősítették, hogy az orosz sajtóban "titokzatos megmentő lovagként" emlegetett vevő Szulejman Kerimov, Oroszország hetedik leggazdagabb embere, a Nafta-Moszkva társaság tulajdonosa. Az orosz döntőbíróság augusztus elsején a hitelezők kérésére kimondta a Jukosz csődjét, és egy évet adott a társaság felszámolására. Már a bírósági ítéletet megelőzően Viktor Gerascsenko, a Jukosz igazgatótanácsának elnöke azt közölte, hogy jelentkezett egy ismeretlen vásárló, aki kész lenne kifizetni a társaság adósságait, és ezzel megmentené a Jukosz-t attól, hogy részenként adják el a hitelezői követelések kifizetése érdekében.

A Jukosz adósságai - a dolgok jelenlegi állása szerint - 491,6 milliárd rubelt (18,3 milliárd dollárt) tesznek ki. Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy egy külső befektető kifizesse a felszámolásra ítélt cég adósságait, és ezzel a cég birtokába jusson. Ezt a lépést sem a felszámoló biztos, sem a hitelezők nem akadályozhatják meg.

Viktor Gerascsenko kevésbé áll reflektorfényben, mint két - nála is gazdagabb - hazai üzleti partnere: Roman Abramovics és Oleg Deripaszka, de mindhármuknak jó politikai kapcsolataik vannak a jelenlegi orosz vezetéssel. Két nappal ezelőtt Oleg Deripaszkának volt alkalma arra, hogy hosszasan tájékoztassa Vlagyimir Putyin orosz elnököt az üzletmenetről. A Kommerszant által megkérdezett szakértők elképzelhetőnek, de meglepőnek tartanák, ha Kerimov valóban megvenné a Jukosz-t. A dagesztáni születési üzletember-politikus egyéni vagyonát az idén 7,1 milliárd dollárra becsülte a Forbes magazin. Nem lenne számára lehetetlen, hogy valamelyik befektetői bank, vagy bankkonzorcium támogatásával előteremtse a hitelezők kifizetésére szükséges összeget.

Az orosz lap szerint az sem kizárható, hogy egyszerű tőzsdei spekuláció miatt kelt híre a Jukosz feldarabolását megakadályozó titokzatos vevőnek. A Nafta-Moszkva az elmúlt hónapokban jelentős mennyiségben vásárolt Jukosz-papirokat a szabadpiacon, és a Kommerszant szerint jelenleg a társaság részvényeinek 2 százaléka van birtokában.