Mátyás
-6 °C
1 °C

Lemondással fenyeget a szlovák pénzügyminiszter

MTI
2006.08.07. 13:51

A szlovák pénzügyminiszter, Jan Pociatek hétfőn lemondással fenyegetőzött arra az esetre, ha az új szlovák kormány egyszer csak nem ragaszkodnék az euróövezeti csatlakozás 2009. januári céldátumához. A Financial Times szerint ez utóbbira van is esély, a jóléti kiadások várható növelése miatt. A szlovák jegybank további kamatemelésekkel segíti a céldátum betartását, de takarékosságra inti a kormányt.

Személyes felelősségemnek tartom az euróövezeti elkötelezettség betartását - idézte a szlovák pénzügyminisztert hétfőn a Financial Times. - Ezt a határidőt nem fogjuk túllépni - tette hozzá.

A tőkepiacokon kialakult várakozások szerint azonban az új szlovák kormány kötelességének érzi majd a jóléti kiadásokra tett ígéreteinek betartását is, amitől a deficit az euróövezeti korlát fölé növekedhet, kikényszerítve az euró bevezetésének elhalasztását, írta a Financial Times hétfőn.

A Szlovák Nemzeti Banknak tovább kell szigorítania, hogy el lehessen érni az inflációs célt, mondta hétfőn a bank elnöke, Ivan Sramko.